Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕνδιαφέρονταΠαρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το βιβλίο του Γιώργου Στασινάκη για τον Καζαντζάκη 

Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το βιβλίο του Γιώργου Στασινάκη για τον Καζαντζάκη 

Το έργο του  κ. Γιώργου Στασινάκη παρουσίασε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου στο κτίριο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019. Η  εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό της Αντιδημάρχου κ. Μαρίας Παπαγεωργίου η οποία είπε:

“Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη σημερινή εκδήλωση, να σας ευχαριστήσω και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα  τον αγαπητό και ακούραστο κ. Στασινάκη, με τον οποίο για δεύτερη φορά συνεργαζόμαστε …. Δε θα σας κουράσω περισσότερο, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά, τις εισηγήτριες του έργου του κ. Στασινάκη. Ας αφεθούμε για λίγο και ας απολαύσουμε τις ομιλήτριες!”

Ακολούθησε η εισήγηση της  δρ Μαρίας Αγγέλη η οποία είπε τα εξής: Στο βιβλίο αυτό ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, πραγματεύεται την αληθινή φιλία  Καζαντζάκη – Ζορμπά. Εξήντα χρόνια ύστερα από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, και κατόπιν από εμπεριστατωμένη έρευνα, δίδονται άγνωστα στοιχεία για τον θρυλικό Γιώργη Ζορμπά (Αλέξης Ζορμπάς στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά). Ο Συγγραφέας πληροφορεί  ότι γεννήθηκε στη Μακεδονία, ταξίδεψε και τελικά έφυγε από αυτή τη ζωή και τάφηκε στα Σκόπια… Επίσης μας πληροφορεί για τη σχέση του με τον Καζαντζάκη, τη γνωριμία τους στο Άγιον Όρος, την εκμετάλλευση ενός λιγνιτωρυχείου στη Μεσσηνιακή Μάνη, τον επαναπατρισμό Ελλήνων από τον Καύκασο κ.ά. Η φιλία τους ήταν βαθιά και αληθινή. Ο Ζορμπάς ανέφερε: «Αφεντικό, άνθρωπο δεν αγάπησα σαν εσένα». Και ο Καζαντζάκης έγραψε: «Αν ήθελα να ξεχωρίσω ποιοι άνθρωποι αφήκαν βαθύτερα τ’ αχνάρια τους στη ψυχή μου, ίσως να ξεχώριζα τον Όμηρο, το Βούδα, το Νίτσε, τον Μπέρξονα και το Ζορμπά […] Ο Ζορμπάς μ’ έμαθε ν’ αγαπώ τη ζωή και να μη φοβούμαι το θάνατο».

Στη συνέχεια η Φιλόλογος Γεωργία Λαϊνά – Καψάλα, Παρουσίασε το βιβλίο «Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ». Η κ. Γεωργία Λαϊνά – Καψάλα  είπε τα εξής: Στο συλλογικό αυτό τόμο μελετάται για πρώτη φορά τόσο διεξοδικά η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την πολιτική. Αναφέρθηκαν ποικίλες πτυχές αυτής της σχέσης μέσα από πρωτότυπη έρευνα, που φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία. Μέσα από κείμενα του έργου του Καζαντζάκη εξετάσθηκε  η εξέλιξη και το βάθος της πολιτικής σκέψης του,  οι δεσμοί του με τις μεγάλες ιδεολογίες και ιδιαίτερα με τον κομμουνισμό και τον φασισμό.  Όπως αποδείχτηκε από τα κείμενα ο Καζαντζάκης είχε  ενεργή πολιτική  δράση αφού ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα. Επίσης αναφέρθηκε ο ρόλος του στον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Καυκάσου, η ιδεολογική του στροφή προς την αφρικανική Ήπειρο και οι αγώνες του για τη στήριξη των χωρών του Τρίτου Κόσμου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Στασινάκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Δήμο Αγρινίου και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού την κ. Παπαγεωργίου για τη συνεργασία   αναφέρθηκε στην έρευνά του και τα ταξίδια τα οποία πραγματοποίησε για την ανεύρεση των στοιχείων  της ζωής του  Γ. Ζορμπά. Αναφέρθηκε επίσης στις εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο για το μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη. Για  το βιβλίο «Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ», ο κ. Στασινάκης είπε ότι το βιβλίο αυτό καλύπτει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα και διανοητή, ανασυνθέτοντας με λόγο και αντίλογο την πολιτική του σκέψη και δράση, που είχε τόσο αποφασιστική επίπτωση στη ζωή και στο έργο του. Έτσι,  το βιβλίο  απευθύνεται σε ερευνητές αλλά και σε κάθε αναγνώστη του Καζαντζάκη.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ