Πέντε βασικές κατευθύνσεις του νέου ΕΣΠΑ παρουσίασε ο Νεκτάριος Φαρμάκης

Ν. Φαρμάκης για το νέο ΕΣΠΑ

  • Θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τον τόπο μας τα επόμενα χρόνια. Όχι το μόνο, αλλά μάλλον το μεγαλύτερο «πορτοφόλι» που θα έχουμε.
  • Πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, αλλά και με τη μέγιστη δυνατή σοφία
  • Πρέπει να αποτελέσει το όχημα που θα οδηγήσει τη δυτική ελλάδα μακριά από την εποχή της καχεξίας
  • Θα σβήσει την απόσταση που τη χωρίζει από τις πιο προηγμένες ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες

Τη φιλοσοφία της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο κ. Φαρμάκης, εστίασε στην μεγάλη και δημόσια διαδικασία διαβούλευσης, η οποία εξελίχθηκε σε δύο φάσεις και κατά τη διάρκεια της οποίας υποβλήθηκαν συνολικά 142 προτάσεις φορέων και πολιτών.

Παράλληλα, σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι η συνολική χρηματοδότηση του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος ανέρχεται σε 628.447.198 ευρώ, ποσό προσαυξημένο κατά 33,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον πρώτο κύκλο της διαβούλευσης (594.850.970 ευρώ) και κατά 137,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του ΠΕΠ για την περίοδο 2014 – 2020, που ήταν 490.985.732 ευρώ.

Πέντε βασικές κατευθύνσεις του νέου ΕΣΠΑ

Αναλύοντας τις πέντε βασικές κατευθύνσεις του νέου ΕΣΠΑ, ο κ. Φαρμάκης, επικέντρωσε:

  • Στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία

Με δέσμευση σημαντικού μέρους του προϋπολογισμού για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε αυτόν τον στόχο υπολογίζεται η διάθεση ενός ποσού γύρω στα 80 εκατ. ευρώ, με το 68% των πόρων να κατευθύνεται στην ενίσχυση των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων.

  • Στο περιβάλλον και την αειφορία

Με την εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, την προώθηση των ΑΠΕ, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την κυκλική οικονομία.

Περίπου 127 εκατ. ευρώ, με το 39% να κατευθύνεται στην προστασία της φύσης και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

  • Στις υποδομές & τον εκσυγχρονισμό

Και την αναβάθμιση του περιφερειακού οδικού δικτύου, καθώς η προσπελασιμότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη, αλλά και σε υποδομές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Ο προϋπολογισμός είναι 46 εκατ. ευρώ στο σύνολο, με το 94% να κατευθύνεται σε οδικά έργα.

«Στον συγκεκριμένο τομέα, η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε ακόμα περισσότερα. Γνωρίζουμε καλά ότι η περιοχή μας έχει ακόμα πολλές ανάγκες σε υποδομές και ότι η προσπελασιμότητα και η δημιουργία ενός ασφαλούς και βιώσιμου συστήματος μεταφορών, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ανάπτυξης του τόπου μας. Άλλωστε, δεν ξεκινάμε όλες οι Περιφέρειες της χώρας από την ίδια αφετηρία υποδομών.

Και ξέρουμε καλά ότι η Δυτική Ελλάδα, όπως και γενικότερα ο δυτικός άξονας της χώρας, υπολείπονται του ανατολικού άξονα» παρατήρησε και συνέχισε στις επόμενες δύο κατευθύνσεις που είναι:

  • Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Και μία πολιτική που θα θωρακίζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας μας από κινδύνους και αποκλεισμούς. Αυτός ο στρατηγικός στόχος χωρίζεται σε δύο προτεραιότητες και εδώ, το πολύ ευχάριστο είναι πως και στους δύο άξονες διατίθενται σημαντικά ποσά.

Ο πρώτος άξονας αφορά την ενίσχυση των υποδομών στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής με  92,1 εκατ. ευρώ.

Και ο δεύτερος, αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του ανθρώπινου δυναμικού στην Περιφέρεια με 159,4 εκατ. ευρώ.

  • H ενίσχυση των πόλεων και της υπαίθρου

Με 112,5 εκατ. ευρώ στο σύνολο για την  εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και ολοκληρωμένων χωρικών στρατηγικών και στις τρεις περιφερειακές ενότητες με κριτήρια δίκαια και αντικειμενικά.

«Αντιλαμβανόμαστε αυτές τις πολιτικές, όχι μόνο ως μία ευκαιρία να ενισχύουν οι πόλεις και τα χωριά μας τις υποδομές τους, αλλά ως μία σημαντική ευκαιρία, πρώτον να ελαχιστοποιηθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες και δεύτερον, να κάνουμε τον τόπο μας πιο όμορφο και πιο ελκυστικό, κάτι που είναι βέβαιο πως αντανακλά και στη δυνατότητα των τοπικών οικονομικών να αναπτυχθούν» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *