SOS από το Σωματείο «Acheloos Grow Up»:«Περιβαλλοντικό έγκλημα στις Οινιάδες με τις πλάτες των αιρετών»

Για περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή του Νεοχωρίου και της Κατοχής κάνει λόγο το Σωματείο «Acheloos Grow Up», με σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν οι: Πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Μπίκας και ο Γεν. Γραμματέας Γιάννης Τζακώστας.

Ειδικότερα, αναφορά γίνεται στην μη ολοκλήρωση αποχετευτικού έργου, στην υπολειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Οινιάδων, σε περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον Αχελώο

«Τις τελευταίες ώρες γινόμαστε αποδέκτες εντόνων ανησυχιών και καταγγελιών από κατοίκους του Νεοχωρίου και της Κατοχής σχετικά με την υπολειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Οινιάδων και παράλληλα με το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή, επί 15 συναπτά έτη, με την ανοχή του Δήμου και της Περιφέρειας», αναφέρει το Σωματείο.

Μη ολοκλήρωση αποχετευτικού έργου

Δίνοντας διευκρινήσεις για τα παραπάνω, αναφέρουν «Συγκεκριμένα, από το 2005 έτος έναρξης του Βιολογικού Καθαρισμού Οινιάδων στο Νεοχώρι έως και σήμερα, συνεχίζεται ο εμπαιγμός των πολιτών, του άλλοτε Δήμου Οινιάδων και σημερινής Δημοτικής Ενότητας Οινιάδων, καθώς στο μεν Νεοχώρι δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου και στη δε Κατοχή παρά την παράδοση του έργου, η αποχέτευση δεν συνδέθηκε ποτέ με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων των Οινιάδων».

Υπολειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Οινιaδών

Και συνεχίζουν προσθέτοντας ότι «Επιπλέον, σύμφωνα με τις Ενημερωτικές Εκθέσεις Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για τα τέσσερα τελευταία έτη, ο Βιολογικός Καθαρισμός Οινιάδων αποτελεί την μοναδική εγκατάσταση σε όλη την Περιφέρεια που υπολειτουργεί».

Περιβαλλοντικό έγκλημα στον Αχελώο

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, και όπως αναφέρει το Σωματείο, «οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη, χωρίς φύλαξη και απαραίτητο εξοπλισμό,  ενώ κάνουν λόγο για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον Αχελώο μας, καθώς εκρέουν ανεπεξέργαστα τα αστικά λύματα νεκρώνοντας όλη τη ζωή μέσα στον ποταμό (ψάρια, φυτά) λόγω έλλειψης οξυγόνου και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων λόγω των πολλών εντόμων αποτελώντας μια υγειονομική βόμβα για το οικοσύστημα».

Ο Βιολογικός Καθαρισμός Οινιaδών

«Είναι μια παλιά πονεμένη ιστορία από τον κραταιό καλλικρατικό Δήμο Οινιάδων και την κατασπατάληση πόρων για τη δημιουργία ενός… αντλιοστασίου βοθρολυμάτων προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με πρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μη συμμόρφωση σε κοινοτική οδηγία σχετική με τη ύπαρξη βιολογικών καθαρισμών και αποχέτευσης» εξηγεί ο Σύλλογος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια ιστορία που συνεχίστηκε και στον διευρυμένο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Δημάρχου που πρότεινε μεταξύ άλλων τη μεταφορά του βιολογικού καθαρισμού Αιτωλικού σε εκείνο των Οινιαδών.

«Μια ανάλγητη στάση που συνεχίστηκε και την επόμενη πενταετία με τη διαφορά ότι ο τότε Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ διαφήμισε την εύρυθμη λειτουργία του, ενώ ανήγγειλε την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς λυμάτων από το Αιτωλικό στις Οινιάδες.

Μια εγκληματική αδιαφορία που φαίνεται να συνεχίζεται και με τη σημερινή δημοτική αρχή, με τον νυν Δήμαρχο, ο οποίος αγνοεί την εγκαταλελειμμένη εγκατάσταση, να υπόσχεται σε πρόσφατη συνάντηση με φορείς του Αιτωλικού τη μεταφορά των λυμάτων του Αιτωλικού στο βιολογικό καθαρισμό Οινιάδων».

Κάλεσμα σε Δήμο & ΔΕΥΑΜ

«Εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού και του επερχόμενου καλοκαιριού, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, καλούμε τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και τη ΔΕΥΑΜ (με πρόεδρο από την Κατοχή) να σταματήσουν να επιδεικνύουν πολιτική αναλγησία και αδιαφορία απέναντι σε χιλιάδες συμπολίτες που ζουν δίπλα σε μια βραδυφλεγής περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα».

Τι προτείνει το Σωματείο

Ειδικότερα, το Σωματείο «Acheloos Grow Up» προτείνει:

  • Να γίνουν άμεσα φυσικοχημικές μετρήσεις στα εκρεόμενα λύματα.
  • Να τηρηθούν οι απαιτούμενες δικλείδες ασφαλείας για την δημόσια υγεία.
  • Να επιταχυνθούν οι μελέτες χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ του έργου αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού Οινιάδων και η σύνδεση σε αυτόν των υπόλοιπων Τοπικών Κοινοτήτων (Πεντάλοφο, Γουριά, Μάστρου, Λεσίνι) της Δημοτικής Ενότητας Οινιάδων.
  • Να αποσυρθούν τα σχέδια κατασκευής του δικτύου μεταφοράς λυμάτων Αιτωλικού και Κεφαλοβρύσου προς τις Οινιάδες.
  • Την πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη τουλάχιστον για τους κατοίκους της Κατοχής που ζουν απέναντι από την περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού και λιγότερο από 1.600 μέτρα όπως προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες για την εγκατάσταση βιολογικών καθαρισμών.

Τα ερωτήματα που τίθενται

Επίσης, το Σωματείο «Acheloos Grow Up» ρωτάει τους αρμοδίους:

  • Τι ακριβώς αφορά η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜ, στις 31 Μαρτίου 2020, παροχής υπηρεσιών για την ανάθεση λειτουργίας και παρακολούθησης του Βιολογικού Καθαρισμού Οινιάδων προϋπολογισμού 20.000 ευρώ;
  • Σε τι φάση βρίσκεται η κατασκευή του έργου «Αποχέτευση λυμάτων οικισμών Κατοχής – Νεοχωρίου»;
  • Υπάρχει σχεδιασμός για τη διοχέτευση λυμάτων από τις άλλες τοπικές κοινότητες των Οινιαδών στον Βιολογικό Καθαρισμό;

Καταλήγοντας το Σωματείο τονίζει ότι «παρακολουθεί τις εξελίξεις και εφιστά την προσοχή σε κάθε υπεύθυνο για την αυστηρή τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και την αποτροπή της ρύπανσης  και  υποβάθμισης  περιβάλλοντος  του υδατικού συστήματος της περιοχής μας.

Δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζουν κάποιοι τους κατοίκους των Οινιάδων ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ούτε να γεμίσει ο Αχελώος μας «βοθρολύματα», ούτε οι Οινιάδες να μετατραπούν στη «χαβούζα» της περιοχής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *