Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπίκαιραΣτη Βουλή η επανεμφάνιση υδρόθειου στο κανάλι του Αιτωλικού

Στη Βουλή η επανεμφάνιση υδρόθειου στο κανάλι του Αιτωλικού

Αναφορά κατέθεσε προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  ο βουλευτής και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας με αφορμή επιστολή-καταγγελία του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού -Μεσολογγίου «ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ» με αφορμή των εμφάνιση υδρόθειου στο κανάλι του Αιτωλικού.

Προσφάτως στο κανάλι του Αιτωλικού εμφανίσθηκε ξανά υδρόθειο το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο για τα ψάρια αλλά και για τους ανθρώπους.

Μία σειρά από δραστηριότητες όπως η μη λειτουργία του βιολογικού της πόλης, το μπάζωμα των καμαρών στων Γεφυριών, η ανεξέλεγκτη λειτουργία του αντλιοστασίου και το μπάζωμα του Διαύλου στο ιχθυοτροφείο Πόρου είναι οι βασικοί λόγοι της επανεμφάνισης του παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων φορέων για έργα στην λιμνοθάλασσα.

Τα κονδύλια που κατά καιρούς εκταμιεύονται δεν εστιάζουν σε παρεμβάσεις στοχευμένες στην καταπολέμηση και αντιμετώπιση του υδρόθειου με αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο βουλευτής με την αναφορά του ζητά ενημέρωση για την κατάσταση στο κανάλι του Αιτωλικού, αποζημίωση για τους αλιείς της περιοχής και στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η Καταγγελία των αλιέων  για επανεμφάνιση Υδρόθειου στη Λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού

Την επόμενη μέρα των Φώτων, το υδρόθειο έκανε την εμφάνιση του για ακόμη μια φορά στο κανάλι του Αιτωλικού, σκοτώνοντας ψάρια και απειλώντας τις ζωές των κατοίκων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση – καταγγελία του Σωματείου Επαγγελματικών Αλιέων, «Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού – Μεσολογγίου Το Αιτωλικό», πρόκειται για  φαινόμενο που έχει αιτία το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής και αφορμή την εγκατάλειψη των υποδομών της πόλης του Αιτωλικού.

«Τα διόλου ευκαταφρόνητα κονδύλια που καταναλώνονται κάθε χρόνο για δήθεν έργα στη Λιμνοθάλασσα, ουσιαστικά κανένα από αυτά δεν έχει πραγματικό σκοπό τη μείωση ή την εξαφάνιση του στρώματος υδρόθειου που έχει συγκεντρωθεί στα βαθύτερα επίπεδα του καναλιού του Αιτωλικού¨, αναφέρει το Σωματείο, σημειώνοντας ότι και αυτή τη φορά, το συγκεκριμένο υδρόθειο, προήλθε από την Ανατολική Νίδοβα, λόγω

  • της μη λειτουργίας του Βιολογικού της πόλης
  • του μπαζώματος των καμαρών των Γεφυριών
  • της ανεξέλεγκτης λειτουργίας του αντλιοστασίου στην Εθνική οδό Αιτωλικού-Μεσολογγίου και
  • του μπαζώματος του Διαύλου στο ύψος του ιχθυοτροφείου Πόρου.

Και προσθέτουν: «Η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου διότι η επίσημη πολιτεία αλλά και η τοπική Αυτοδιοίκηση, ουδέποτε έχουν ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το θέμα, παρότι εκτίθεται  σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή και η συνέχιση της βιωσιμότητας στη πόλη του Αιτωλικού.

Η έγκριση ή μάλλον η προώθηση των έργων εντός της Λιμνοθάλασσας των 22.000.000 ευρώ, για παρεμβάσεις που στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι ανύπαρκτες, εικονικές ή ακόμη και επικίνδυνες… και οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με την καταπολέμηση του φαινομένου του Υδρόθειου, μας ανησυχεί και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση».

Τα ερωτήματα – αιτήματα των αλιέων

Απαντήσεις και δεσμεύσεις από της ιθύνοντες ζητούν οι αλιείς:

  • Το χαμένο εισόδημα των αλιέων της Λιμνοθάλασσας, ποιος θα το αναπληρώσει;
  • Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τη μη λειτουργία των υποδομών του Αιτωλικού, για πάνω από μια 10ετία ;
  • Πότε θα αναλάβει πρωτοβουλία η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για συνεργασία με της αλιείς, για να μπορέσει να δρομολογήσει, πραγματικά έργα εντός της λιμνοθάλασσας και όχι έργα βιτρίνας;

Κάλεσμα σε δημότες & νέα Δημοτική Αρχή

Καταλήγουν τονίζοντας ότι «Ίσως κάποια στιγμή γίνει και πρέπει να γίνει συνείδηση, κυρίως των ιθυνόντων,  ότι ο οικοτουρισμός, οι λασποπερίπατοι και η προώθηση αλιευτικών λιχουδιών σε ξένες αγορές, έρχονται σε δεύτερη μοίρα,  διότι πάνω από όλα πρέπει να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια, μέσα σε ένα οικοσύστημα που ζητά την ισορροπία σε μια αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων που το δομούν».

Τέλος, κάλεσμα απευθύνουν προς τη Καλούμε νέα δημοτική αρχή του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου «να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στα επονομαζόμενα έργα εντός της Λιμνοθάλασσας, τα οποία  θέλουν κάποιοι να επιβάλουν, θέτοντας για ακόμη μια φορά σε κίνδυνο, ανθρώπινες ζωές, αφανίζοντας το εισόδημα των αλιέων και  βάζοντας ταυτόχρονα ταφόπλακα στο οικοσύστημα της Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου.

Επίσης καλούμε τους δημότες του δήμου μας, σε συνεργασία  με τους αλιείς, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ανάδειξης του κινδύνου που ελλοχεύει από την ύπαρξη του Υδρόθειου στο κανάλι του Αιτωλικού, για την Υγεία και τη Ζωή όλων μας».

# ΝΕΑ

  • Κάνε like στη σελίδα  neaait.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ