Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕκκλησίαΣτον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Αγρινίου η Ιερατική Σύναξη της Μητρόπολης

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Αγρινίου η Ιερατική Σύναξη της Μητρόπολης

Με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Αγρινίου η Γενική Ιερατική Σύναξη της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας για τον μήνα Μάρτιο.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης για την αποδοχή της προσκλήσεως να έρθει στην Μητρόπολή μας και να μιλήσει στους κληρικούς και αναφέρθηκε στο υποδειγματικό και πρωτοποριακό ποιμαντικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο του.

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης, αφού ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση, ανέπτυξε το θέμα: «Ενότητα: το χάρισμα της Εκκλησίας». Με τον γλαφυρό και πνευματικό του λόγο αναφέρθηκε στην ενότητα της Εκκλησίας, που αποτελεί το κεντρικότερο από τα χαρίσματά της, αλλά και κορυφαίο θέμα της ορθοδόξου εκκλησιολογίας.

Χρησιμοποίησε το απόσπασμα εκείνο από την Αρχιερατική Προσευχή του Χριστού, όπου παρακαλεί τον Θεό Πατέρα να διατηρήσει τους Αποστόλους ενωμένους και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, όπως είναι ενωμένοι ο Υιός με τον Πατέρα. Είναι τόσο σπουδαία η ενότητα των Αποστόλων, ώστε να εξομοιώνεται με την ενότητα του Θεού Πατρός με τον Υιό.

Αναφέρθηκε επίσης στο άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως «εἰς μίαν, ἁγίαν, καθολικὴν καὶ ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν», όπου πάλι εκφράζεται η επιθυμία για ενότητα.

Η ενότητα της Εκκλησίας δεν είναι μία τυπική, εξαναγκαστική πράξη, αλλά μια πράξη ελευθερίας και αγάπης. Αν δεν είμαστε ενωμένοι με τα υπόλοιπα μέλη της Εκκλησίας δεν μπορούμε να υπάρχουμε εν Χριστώ, δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Το Άγιο Πνεύμα είναι αυτό που ενοποιεί την Εκκλησία, ενώ η αμαρτία την διασπά.

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις προϋποθέσεις που υπηρετούν την ενότητα της Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων: η καθαρότητα της καρδιάς, η συγχωρητικότητα και η αρετή της υπακοής, η ταπείνωση και η μετάνοια, τα οποία ανέλυσε διεξοδικά.

Επίσης αναφέρθηκε στο αισθητό σημείο της ενότητας της Εκκλησίας που είναι ο Επίσκοπος. Χρησιμοποίησε πατερικές απόψεις και γνώμες συγχρόνων αγίων και γερόντων για να τονίσει τη συμβολή του Επισκόπου στη διαφύλαξη της ενότητας της Εκκλησίας. Αν δεν υπάρχει κοινωνία των πιστών με τον Επίσκοπο, δεν υπάρχει κοινωνία των πιστών με την Εκκλησία και των πιστών με τον Θεό. Η κοινωνία με τον Επίσκοπο εκφράζεται στο ιερό Θυσιαστήριο, στο δόγμα και στη θυσία του Σταυρού. Τέλος, αναφέρθηκε στην σχέση του Επισκόπου με τους ιερείς, που δεν πρέπει να είναι μια διοικητική σχέση, αλλά μια σχέση μυστηριακή.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε και πάλι τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης για την εποικοδομητική ομιλία του και έκλεισε την Ιερατική Σύναξη με οδηγίες για διοικητικά και ποιμαντικά θέματα της Ιεράς Μητροπόλεως.

# ΝΕΑ

  • Κάνε like στη σελίδα  neaait.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ