Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΣυνδυασμός "Για την Κοινότητα Μεσολογγίου": Τι επιπτώσεις θα έχει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο...

Συνδυασμός “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”: Τι επιπτώσεις θα έχει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στην περιοχή μας

Ξεκίνησε ήδη στη Βουλή, η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας”. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που επαναπροσδιορίζει κρίσιμα ζητήματα για τη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Στο εν λόγω νομοδχέδιο αναφέρεται και ο συνδυασμός “Για την κοινότητα Μεσολογγίου” τονίζοντας μεταξύ άλλων πως βασικό μειονέκτημα του πολυνομοσχεδίου αποτελεί η φιλοσοφία του και κατά συνέπεια πολλές ρυθμίσεις του αφού βάζει ως προτεραιότητα την όποια επενδυτική δραστηριότητα και όχι την προστασία του περιβάλλοντος. Στα θετικά μέτρα΄, σύμφωνα πάντα με τον συνδυασμό,  περιλαμβάνεται το περιβαλλοντικό τέλος για όλα τα είδη της πλαστικής σακούλας, μερικές προβλέψεις για τα Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (Τοπικά και Περιφερειακά) καθώς και ενδεχόμενη μονιμοποίηση εργαζομένων των Φορέων Διαχείρισης. Επίσης στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και  στις αλλαγές που αφορούν τις περιοχές Natura καθώς και  στη διαχείριση των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για το θέμα:

Το να συζητείται και να ψηφίζεται ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο σε συνθήκες πανδημίας, είναι από μόνο του αντιδημοκρατικό. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι, (περιβαλλοντικές οργανώσεις, εργαζόμενοι σε φορείς διαχείρισης περιβάλλοντος, κλπ.), καταγγέλλουν τη βιασύνη και την επιμονή του Υπουργού κ. Χατζηδάκη, που αρνείται την αναβολή για έναν ουσιαστικότερο διάλογο. Στα λίγα θετικά μέτρα του, περιλαμβάνεται το περιβαλλοντικό τέλος για όλα τα είδη της πλαστικής σακούλας, μερικές προβλέψεις για τα Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (Τοπικά και Περιφερειακά) καθώς και ενδεχόμενη μονιμοποίηση εργαζομένων των Φορέων Διαχείρισης. Βασικό ωστόσο, μειονέκτημα του πολυνομοσχεδίου αποτελεί η φιλοσοφία του και κατά συνέπεια πολλές ρυθμίσεις του. Βάζει ως προτεραιότητα την όποια επενδυτική δραστηριότητα και όχι την προστασία του περιβάλλοντος. Παραμερίζει από τον πυρήνα του τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της φύσης, βλέποντας το περιβάλλον σαν χώρο και όχι σαν ένα δυναμικό οικοσύστημα. Σχεδιάζει ένα σύστημα λήψης αποφάσεων, το οποίο ανάμεσα στα δίπολα, Περιβάλλον ή Επένδυση, Ποιότητα ή Ανάπτυξη-με-κάθε-κόστος, επιλέγει τα δεύτερα, με αποτέλεσμα τη μείωση των οικοτόπων και της άγριας φύσης.

Επιχειρεί δραστικές αλλαγές στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, μειώνοντας τον χρόνο, χωρίς να εξασφαλίζει την ποιότητα του παραγόμενου αποτελέσματος και την ανεξαρτησία των μελετητών. Συγκεντρώνει τις εξουσίες διαχείρισης των προστατευομένων περιοχών σε έναν κεντρικό οργανισμό (ΟΦΥΠΕΚΑ) καταργώντας τους 36 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). Δημιουργεί αντί αυτών κατά τόπους τμήματα.

Καταργεί με τον τρόπο αυτό την αυτοτέλεια τους, την 15χρονη εμπειρία τους και αντί να τους στηρίξει με ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, αφαιρεί κρίσιμες αρμοδιότητες. Παράδειγμα ο δικός μας ΦΔΠΠ που στο αρχικό του οργανόγραμμα είχε 21 άτομα για την πλήρη λειτουργία του, λειτουργεί μόνο με 7 άτομα. Τι σημαίνει το νομοσχέδιο αυτό για την περιοχή μας: Η περιοχή μας ρυθμίζεται από την Κ.Υ.Α. 22306 (ΦΕΚ.477Δ’/31.5.2006) – Καθορισμός Εθνικού Πάρκου Λ/Θ Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρού και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων. Ωστόσο, νέο Προεδρικό Διάταγμα θα εκδοθεί στα πλαίσια προστασίας, στηριζόμενο σε σχέδια δράσης που συντάσσουν ανάδοχες εταιρείες. Μία Εταιρεία έχει ήδη αναλάβει ειδική περιβαλλοντική μελέτη και σχέδιο δράσης για τη Δυτική Ελλάδα. Σημαντικό κρίνεται να μη στηριχθεί μόνο στη βιβλιογραφική έρευνα. Χρειάζεται να γίνει ουσιαστική έρευνα πεδίου για το σχέδιο δράσης. Άρα, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση παρακολουθώντας τα στάδια σύνταξής τους.

Οι αλλαγές που αφορούν τις περιοχές Natura είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν την περιοχή του Δήμου μας. Η ζωνοποίηση των περιοχών Natura γίνεται με βάση πολεοδομικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη βιωσιμότητα και το δυναμικό του οικοσυστήματος. Ταυτόχρονα ορίζονται κατηγορίες και χρήσεις γης ως εργαλείο για τον σχεδιασμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικές καταστάσεις. Ο σχεδιασμός διαχείρισης των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων είναι ένας συνεχής κίνδυνος για την περιοχή μας. Μένουμε σε ένα Εθνικό Πάρκο, μία προστατευόμενη περιοχή, με μεγάλη αξία. Μπροστά στη βαθιά κρίση της φύσης, που εξελίσσεται συνεχώς, πρέπει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τις αντιστάσεις που θέτει η οικονομία, να καθορίσουμε εμείς οι ίδιοι τις φιλοδοξίες μας, να αξιολογήσουμε και να θέσουμε το πλαίσιο της δικής μας πορείας και της πορείας του τόπου μας. Η πανδημία που βιώνουμε οφείλει να μας δώσει μάθημα και όχι να την μνημονεύουμε ως πάθημα αντιδημοκρατικών διαδικασιών. Η επιμέλεια που δείχνουν όλοι για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας οφείλει να είναι ίδια και στην διασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος Η συζήτηση του νομοσχεδίου πρέπει να αναβληθεί και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν για τα τόσα σοβαρά θέματα τα οποία νομοθετούνται.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ