Επιστημονικό Συνέδριο: «H συμβολή της απελευθέρωσης της Βόνιτσας στη διαμόρφωση ορίων του νέου ελληνικού κράτους»

«H συμβολή της απελευθέρωσης της Βόνιτσας στη διαμόρφωση των ορίων του νέου ελληνικού κράτους», είναι το θέμα επιστημονικού συνεδρίου,  που διοργανώνει ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας, υπό την αιγίδα  της Προέδρου  της Δημοκρατίας  στις 20 και 21 Αυγούστου του 2021  και με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Στις διήμερες εργασίες του συνεδρίου διαπρεπείς επιστήμονες θα προσπαθήσουν να φωτίσουν άγνωστες πτυχές της ελληνικής επανάστασης, και να συμβάλουν σε έναν αναστοχασμό   των γεγονότων, χωρίς αγιοποιήσεις και δαιμονοποιήσεις. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν  κρίνονται, με βάση τις συνθήκες της εποχής και όχι του σήμερα, καθώς δεν υπήρχε κράτος, αλλά έθνος υπόδουλο στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν επίσης απόγονοι ισχυρών αρματολών της περιοχής  όπως των  Γ. Βαρνακιώτη, Θ. Γρίβα και Γ. Ράγκου

Επιπροσθέτως , θα κρατηθούν πρακτικά που θα δημοσιευτούν, ενώ χορηγοί επικοινωνίας  θα είναι ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων.

Γενική συντονίστρια των εκδηλώσεων  για το  1821  είναι η δημοσιογράφος κα Κική Παππά. Το συνέδριο θα παρουσιάσει την 1η ημέρα  ο Βονιτσιάνος δημοσιογράφος κ. Αντώνης Αλαφογιώργος και την 2η η δημοσιογράφος κα. Κική Παππά .

Τον ρόλο της εκκλησία και των μοναστηριών  στην επανάσταση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος κ. Πάνος Σόμπολος.

Οι καθηγητές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν , δύο ιστορικά σπίτια οπλαρχηγών-αρματολών των Θεοδωράκη Γρίβα και του Γιαννάκη Ράγκου.

   Στις εργασίες του συνεδρίου θα μετέχουν

 • Ο κ. Παχάλης Κιτρομηλίδης  καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ θα παρουσιάσει άγνωστα στοιχεία για τον Ακαρνάνα διαφωτιστή Χρήστο Δαβλέκη
 • Ο κ. Θανάσης Βερέμης καθηγητής του ΕΚΠΑ θα μιλήσει με θέμα  « η αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας από την επανάσταση μέχρι την έλευση του Καποδίστρια»,
 • Ο κ. Δημήτριος Μαλέσης ,Διδάκτωρ Ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Θέμα εισήγησης: « Το ζήτημα της χάραξης των συνόρων του Νεοελληνικού  κράτους: Διπλωματικές και Στρατιωτικές όψεις (1828-1832)».
 • Ο κ.Θανάσης Χρήστου καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα μιλήσει για τα περίφημα «καπάκια» δηλαδή τις συμφωνίες που έκαναν πολλοί έλληνες αρματωλοί της περιοχής, με τους τούρκους , γεγονός που επιδέχεται πολλών ερμηνειών.
 • Ο  κ. Ανδρέας Καστάνης καθηγητής της σχολής Ευελπίδων θα μιλήσει   για το πώς πολεμούσαν οι έλληνες, «η τακτική των  ατάκτων»,  δεδομένου ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχε οργανωμένος στρατός.
 • Ο κ. Νικόλαος  Βερνίκος, Επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας , με διδακτικό τομέα την Ανθρώπινη Οικολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Θέμα εισήγησης: «Bόνιτσα η πόλη των Συνόρων»
 • Ο κ. Ηλίας Σκουλίδης καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων θα μιλήσει με θέμα « Με το βλέμμα στραμμένο στον Αμβρακικό κόλπο» και όσα διαδραματίστηκαν πέριξ αυτού
 • Ο  κ. Φώτης Μάρης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κομοτινής, θα μιλήσει για τον ρόλο των αρματολών στην επανάσταση του 1821
 • Ο κ .Δημήτριος  Τσιάμαλος Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου-Φιλόλογος. Θέμα εισήγησης: «Το αρματολίκι των Αγράφων και η διαμάχη Γιαννάκη Ράγκου – Γεωργίου Καραϊσκάκη».
 • Ο κ. Ιωάννης Nεραντζήςς, Διδάκτωρ Ιστορικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα εισήγησης: «Αρχειακή έρευνα – Αρχείο Αλή πασά : Αρματολίκια Βόνιτσας και Ξηρομέρου (1788-1821): κοινωνία και οικονομία».
 • Ο κ .Γεώργιος  Δ. Δέλλας , Αρχιμαννδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Θέμα εισήγησης: « Συμβολή του Ελληνικού κλήρου της Δυτικής Ελλάδος εν τω αγώνι του 1821».
 • Ο κ. Νικόλαος  Μήτσης λαογράφος θα μιλήσει με θέμα «ο ρόλος των τοπικών παραγόντων στην απελευθέρωση της περιοχής»
 • Η κα Σπυριδούλα Ζερβούλη  εικαστικός θα παρουσιάσει  τις σημαίες της επανάστασης και την προέλευση των πορτραίτων των αγωνιστών του 1821.
 • Η κα Σταματίνα Καραούλη θα παρουσιάσει στο συνέδριο ένα ιστορικό προικοσύμφωνο  του 1821 μεταξύ των οικογενειών Βαρνακιώτη και Μαυρομμάτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *