Θρύλοι & τραγούδια για την Αιτωλοακαρνανία στη μουσικοθεατρική παράσταση «Αχελώος. Το ποτάμι μιλούσε…»

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Θέρμου

με ελεύθερη είσοδο. Ώρα έναρξης 7 μ.μ.

Το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου, παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Αχελώος. Το ποτάμι μιλούσε…», με θρύλους και τραγούδια της Αιτωλίας και Ακαρνανίας. «…στο διάβα του ποταμού Αχελώου, ξεπηδούν μύθοι, θρύλοι και ιστορίες. Η Διηάνειρα, συναντά τον Ηρακλή, έπειτα από την πάλη του με τον θυμωμένο ποταμό. Τότε ο ηττημένος Αχελώος, θα ρίξει κατάρα πάνω στους ανθρώπους, δυσκολεύοντας τη μοίρα τους. Έτσι η Ρήνη θα συναντήσει τον Ανήλιαγο, η Αγγέλω θα πολεμήσει σαν λιοντάρι για την ελευθερία της, δυο γάμοι θα ανταμωθούν και θα μαρμαρώσουν, ενώ δυο αδέρφια θα βρεθούν απέναντι, την ώρα που μια γυναίκα αναπολεί τη ζωή της ψάχνοντας το φυλαχτό της πίστης… Ιστορίες και τραγούδια φυλαγμένα στο σεντούκι του τόπου μας, που μαρτυρούν την ομορφιά και τον πλούτο της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας. Από τότε που το ποτάμι μιλούσε…»

«…στο διάβα του ποταμού Αχελώου, ξεπηδούν μύθοι, θρύλοι και ιστορίες. Η Διηάνειρα, συναντά τον Ηρακλή, έπειτα από την πάλη του με τον θυμωμένο ποταμό. Τότε ο ηττημένος Αχελώος, θα ρίξει κατάρα πάνω στους ανθρώπους, δυσκολεύοντας τη μοίρα τους. Έτσι η Ρήνη θα συναντήσει τον Ανήλιαγο, η Αγγέλω θα πολεμήσει σαν λιοντάρι για την ελευθερία της, δυο γάμοι θα ανταμωθούν και θα μαρμαρώσουν, ενώ δυο αδέρφια θα βρεθούν απέναντι, την ώρα που μια γυναίκα αναπολεί τη ζωή της ψάχνοντας το φυλαχτό της πίστης… Ιστορίες και τραγούδια φυλαγμένα στο σεντούκι του τόπου μας, που μαρτυρούν την ομορφιά και τον πλούτο της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας. Από τότε που το ποτάμι μιλούσε…»

Συντελεστές :

  • Σκηνοθεσία, κείμενο, διδασκαλία χορωδίας : Ευσταθία Γρέντζελου
  • Πρωτότυπη μουσική, διασκευές, ενορχήστρωση : Γιώργος Αθανασόπουλος
  • Σκηνικά : Βασίλης Ραμμόπουλος
  • Επιμέλεια αφίσας, ζωγραφική σε καμβά : Μαρία Φερεντίνου
  • Συμμετέχουν τα τμήματα :
  • Χορωδίας (παιδικής-εφηβικής και ενηλίκων), υπεύθυνη Ευσταθία Γρέντζελου
  • Παραδοσιακών οργάνων, υπεύθυνος Γιώργος Αθανασόπουλος
  • Κρουστά : Βασίλης Σκουμάντζος

Συγγραφείς-πηγές :

Σοφοκλής, Νικόλαος Πολίτης, Κώστας Κρυστάλλης, Γεώργιος Βλάχος, Πέτρος Θέμελης, προφορικές μαρτυρίες και παραλογές. Τέλος να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας κ Ευθύμιος Πριόβολος διέθεσε λαογραφικά έργα που είχε στην κατοχή του με αναφορά στον τόπο για τον σκοπό της παράστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *