Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤο Χρηματιστήριο «αγαπά» τις συντηρητικές κυβερνήσεις -Αλήθεια ή ψέματα;

Το Χρηματιστήριο «αγαπά» τις συντηρητικές κυβερνήσεις -Αλήθεια ή ψέματα;

Οι επενδυτές αγαπούν τις συντηρητικές κυβερνήσεις. Αυτή είναι μία παλιά χρηματιστηριακή δοξασία. Όμως, ως δοξασία, δεν αποδεικνύεται, αλλά συνηθίζεται να θεωρείται ως ορθή, επειδή το λέει κάποια παράδοση ή και απλά, επειδή ακούγεται ως λογική. Αν επιχειρήσουμε να την επιβεβαιώσουμε με ιστορικά στοιχεία, ίσως εκπλαγούμε.

 Γράφει ο Γιάννης Σιάτρας*

Στην Ελλάδα, οι χρηματιστηριακές άνοδοι, σπάνια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης από συντηρητικές κυβερνήσεις. Στην περίοδο 1974 – 1981 (διακυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας), ο (τότε) Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά -25,3%. Στη συνέχεια, επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), αρχικά υποχώρησε, στη συνέχεια πέτυχε εντυπωσιακή άνοδο και διατήρησε τα σχετικά υψηλά (για εκείνη την περίοδο) επίπεδα, μέχρι και την περίοδο 1989 – 1990, οπότε και σημειώθηκαν 3 εκλογικές αναμετρήσεις, κατά τη διάρκεια ενός έτους. Όταν το ΠΑΣΟΚ παρέδιδε την εξουσία στην Κυβέρνηση Τζαννετάκη, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν υψηλότερα κατά 338,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 1981. Ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη (Νέα Δημοκρατία), στην αρχή της οποίας το Χρηματιστήριο γνώρισε μία πρωτόγνωρη “έκρηξη”, αλλά και ένα πρωτοφανές “ξεφούσκωμα” στη συνέχεια. Στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (Σεπτέμβριος 1999) και κατά την παράδοση της εξουσίας (Μάρτιος 2004) στην Κυβέρνηση Καραμανλή, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 2.489 μονάδες.

Η συνέχεια, είναι σχετικά πρόσφατη. Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρέδωσε την εξουσία στον Γεώργιο Παπανδρέου, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 2.593 μονάδες. Όμως, τις ημέρες εκείνες, η Ελλάδα εισήλθε στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της και στα χρόνια που ακολούθησαν, λίγη σημασία είχε η ιδεολογική κατάταξη των κυβερνήσεων που βρέθηκαν στο τιμόνι της χώρας.

Συμπερασματικά, από την εξέταση των επιδόσεων του Χρηματιστηρίου στο διάστημα των τελευταίων 45 ετών, δεν παρατηρούμε κάποιον αξιοσημείωτο ή σταθερό συσχετισμό μεταξύ του είδους της εκάστοτε Κυβέρνησης και της πορείας των τιμών των μετοχών.

Το ίδιο σχεδόν παρατηρούμε και στο διάστημα μετά τις εκλογές. Στο διάστημα που ακολουθεί, δεν εμφανίζεται κάποιος αξιοσημείωτος “ενθουσιασμός” όταν τις εκλογές κερδίζει η συντηρητική παράταξη ή κάποια αξιοσημείωτη “απογοήτευση”, όταν τις κερδίζει μια “μη συντηρητική” παράταξη. Εξαίρεση αποτέλεσε η εκλογική νίκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990, όταν αμέσως μετά τις εκλογές ακολούθησε μία “έκρηξη” στις τιμές, η οποία κορυφώθηκε 3 μήνες μετά, αλλά που όμως “ξεφούσκωσε” στη συνέχεια.

Το ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αντιστοιχία μεταξύ του είδους της κυβέρνησης και της πορείας ενός χρηματιστηριακού δείκτη αποδεικνύεται και από την εξέταση μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών στις διεθνείς αγορές. Στον παρακάτω πίνακα, δείτε τις επιδόσεις των χρηματιστηριακών δεικτών, σε κάθε περίοδο διακυβέρνησης, στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η πορεία των χρηματιστηριακών αγορών εξαρτάται από δύο παράγοντες. Την οικονομία και το διεθνές περιβάλλον. Όταν η οικονομία μιας χώρας αναπτύσσεται ικανοποιητικά, το Χρηματιστήριο της χώρας αυτής πετυχαίνει αντίστοιχα θετικές επιδόσεις. Εάν συμβεί να είναι θετική και η πορεία της διεθνούς οικονομίας, τότε η επίδοση του Χρηματιστηρίου είναι ακόμη μεγαλύτερη. Και εάν μάλιστα συνυπάρξει και το φαινόμενο μιας διεθνούς “χρηματιστηριακής ευφορίας” (συμβαίνει σπάνια, όμως υπό συγκεκριμένες συνθήκες συμβαίνει), τότε οι επιδόσεις της χρηματιστηριακής αγοράς μπορεί να φθάσουν σε επίπεδα “φούσκας”.

Το ποια θα είναι η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς μετά τις ευρωεκλογές, ή μετά τις βουλευτικές εκλογές, ή ένα χρόνο αργότερα, ουδείς μπορεί να προσδιορίσει. Θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας. Και η οικονομία είναι μία πολύ σύνθετη κατάσταση.

*Οικονομολόγος & Εκδότης περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

Το παρόν άρθρο συμπεριλαμβάνεται στην ύλη του τεύχους Νο 207 του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2019.

 

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ