Το κέρδος του Δήμου Θέρμου από τον «Κλεισθένη Ι»

Η Δημοτική Αρχή Θέρμου διευκρινίζει τα οφέλη για το Δήμο Θέρμο από τον «Κλεισθένη Ι», τονίζοντας το γεγονός ότι αποκαταστάθηκε η αδικία που είχε δημιουργηθεί με το χαρακτηρισμό του δήμου ως Δήμος «… από μη συνένωση», αφού πλέον ο δήμος Θέρμου επανέρχεται στην κανονικότητα και στην ισοτιμία με όλους  τους δήμους της χώρας.

 Δήμος «… από μη συνένωση»

Ο Δήμος Θέρμου από “Καποδιστριακός” εξελίχθηκε με τον Νόμο 3852/ 2010 και χαρακτηρίστηκε “Καλλικρατικός” από μη συνένωση, που σημαίνει ότι δεν προστέθηκε  στα όρια του άλλη τοπική κοινότητα, αν και τότε υπήρχε η βούληση στις κοινότητες Καλλιθέας ,Κάτω Μακρυνούς, Άνω Μακρυνούς, Αχλαδόκαστρου κ.λ – που είχαν λάβει ομόφωνες αποφάσεις- να αποτελέσουν Τοπικές Κοινότητες ενός διευρυμένου δήμου Θέρμου.

Αυτό όμως τότε προσέκρουσε στην πολιτική «φοβία» του μη ελέγχου και τη διατήρηση των τοπικών ισορροπιών,  με αποτέλεσμα ο δήμος μας να αναφέρεται στο νόμο «Καλλικράτης» ως δήμος «… από μη συνένωση», που είχε ως συνέπεια να είναι κατώτερος διοικητικά  σε σχέση με άλλους δήμους αν και πληθυσμιακά τους ξεπερνούσε.

Αυτή την “κατηγοριοποίηση” η παρούσα δημοτική αρχή προσπάθησε δύο φορές να την ξεπεράσει

  • Την πρώτη φορά με τροπολογία τον Δεκέμβριο του 2014 που κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρ. Μαρίνος και προσέκρουσε στην ατολμία του τότε αρμόδιου υπουργού.
  • Την δεύτερη φορά στο αποκαλούμενο “νομοσχέδιο σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο αν και συμπεριλήφθηκε αρχικά η διάταξη στην πορεία “εξαφανίστηκε ” λόγω παραινέσεων τοπικού “προεστού” που στοχοποιεί τον δήμαρχο και παρενέβει στην τότε πολιτική ηγεσία, όπως όμοια έπραξε και για την ματαίωση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων τού Ευήνου.

Αποκαταστάθηκε η παραπάνω αδικία:

Ισότιμος πλέον ο Δήμος Θέρμου

Όμως η επιμονή της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου βρήκαν δικαίωση, αφού αυτή η αδικία αποκαταστάθηκε με εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών Π .Σκουρλέτη και όλες οι προγενέστερες διατάξεις που αναφέρονταν σε Δήμους  από «μη συνένωση»  με την ψήφιση του «Κλεισθένη l», ο δήμος Θέρμου επανέρχεται στην κανονικότητα και στην ισοτιμία με όλους  τους δήμους της χώρας.

Τα οφέλη για τον Δήμο

Μετά την θετική αυτή εξέλιξη:

  • ανοίγει ο δρόμος για την διεύρυνση του δήμου Θέρμου με όμορες τοπικές κοινότητες στο νέο χωροταξικό με τον «Κλεισθένη ll»
  • αναβαθμίζεται η διοίκηση του Δήμου με αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων, ειδικών συνεργατών και του επιστημονικού προσωπικού
  • και τέλος «κλειδώνει» την αυτονομία του ως ορεινός Δήμος.

Βέβαια η θέση του Δημάρχου για τον εκλογικό νόμο δεν είναι σύμφωνη με την κυβέρνηση, αφού δεν εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ και θα μπορούσε να επιλεγεί αναλογικότερο σύστημα μεν, με πρόβλεψη πλαφόν εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο 5% , ώστε η πλειοψηφία να κυβερνά απρόσκοπτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *