Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕνδιαφέρονταΒρετανία: Νέος πρωθυπουργός της χώρας ο Ρίσι Σούνακ

Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός της χώρας ο Ρίσι Σούνακ

Ο Ρίσι Σούνακ ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος από τον πρόεδρο της Επιτροπής 192 των βουλευτών των Τόρις, Γκράχαμ Μπρέιντι, και θα αποτελέσει τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Πένι Μόρντοντ αποχώρησε από την κούρσα διαδοχής και δήλωσε ότι στηρίζει τον Σούνακ.

Στα 42 του χρόνια, ο γιος Ινδών μεταναστών θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η νίκη του Σούνακ, ο οποίος στην ορκωμοσία του στο κοινοβούλιο χρησιμοποίησε την Μπαγκαβάτ Γκίτα, ένα ιερό κείμενο του ινδουισμού, έρχεται εν μέσω της σημαντικής ινδουιστικής γιορτής Ντιβάλι.

Η πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ωστόσο είναι μεγάλη: η βαθιά κοινωνική κρίση αλλά και η γεφύρωση του χάσματος εντός του Συντηρητικού κόμματος, το οποίο κάποιοι θεωρούν ανεπανόρθωτο, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία.

«Θέλω να αναδιοργανώσω την οικονομία μας, να ενώσω το κόμμα και να δράσω για τη χώρα μας» είχε δηλώσει ο ίδιος στο Twitter την Κυριακή. Και, για να σηματοδοτήσει τη διαφοροποίησή του από τον Τζόνσον, υποσχέθηκε «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα».

Προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης, η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας, δηλώνει ο Ρίσι Σούνακ – Αποκλείεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, σύμφωνα με τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του.

Ο Σούνακ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας συνεχάρη τον Σούνακ για την εκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών και εξέφρασε «την πλήρη στήριξή της» στο πρόσωπό του, με ανάρτησή της στο Twitter.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ