Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΕνδιαφέρονταΑιτωλοακαρνανία: Καταστροφικές οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας -Ανησυχούν αγρότες και κτηνοτρόφοι

Αιτωλοακαρνανία: Καταστροφικές οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας -Ανησυχούν αγρότες και κτηνοτρόφοι

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα για τις καταστροφικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Οι καταστροφές είναι τεράστιες τόσο στο κεφάλαιο όσο και στα προϊόντα των αγροτών και των κτηνοτρόφων του Νομού.

Η ανησυχία των παραγωγών είναι έκδηλη καθώς η Κυβέρνηση έως τώρα δεν έχει διασαφηνίσει εάν και ο νομός μας θα συμπεριληφθεί τόσο στις έκτακτες αποζημιώσεις όσο και στις τακτικές που εξήγγειλαν πρόσφατα οι Υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικά η ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα:

Προς:

1). Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

2). Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη.

Θέμα: Αντιμετώπιση Καταστροφών της θεομηνίας “ΙΑΝΟΣ” στην Αιτωλοακαρνανία.

“Οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας αντιμετωπίζουν πραγματικά καταστροφικές επιπτώσεις από το πέρασμα της θεομηνίας του “Ιανού”.

Στο νομό, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σημειώθηκε ρεκόρ βροχόπτωσης, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής, ιδίως σε καλαμπόκι , τριφύλλι κ.λ.π., που δεν πρόλαβαν να θεριστούν, στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, ενώ τεράστιες ήταν οι καταστροφές και στην περιφέρεια του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, τόσο στο φυτικό κεφάλαιο (ιδίως ελιές και πορτοκαλιές) όσο και στην παραγωγή ελιάς, εσπεριδοειδών, ρυζιού, ροδιού, βάμβακος, τριφυλλιού και καλαμποκιού. Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός των φαινομένων με τους θυελλώδεις ανέμους προκάλεσε βαρύτατες ζημιές και σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Επειδή το μέγεθος της καταστροφής συνεπάγεται την απώλεια τουλάχιστον της φετινής χρονιάς, για αυτούς τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι όχι μόνο θα στερηθούν το αντίστοιχο εισόδημά τους αλλά αντιμετωπίζουν και την καταστροφή του  παραγωγικού τους κεφαλαίου.

Επειδή από τα γεγονότα αυτά υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στην τοπική κοινωνία, με δεδομένο και ότι για τη συγκεκριμένη καταστροφική θεομηνία το επικοινωνιακό βάρος επικεντρώνεται, όχι άδικα, σε συγκεκριμένες πληγείσες περιοχές (λ.χ. Κεφαλλονιά ή Καρδίτσα) και δημιουργείται φόβος για παραμέληση άλλων περιοχών που έχουν υποστεί, πράγματι, βαρύτατες βλάβες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Πέρα από το ισχύον πλαίσιο τακτικής αντιμετώπισης καταστροφών από θεομηνίες, ποια έκτακτα συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ειδικά για τις βαρύτατες ζημιές που προκλήθηκαν από τον “Ιανό”;

Επιβεβαιώνεται ότι σε αυτές θα συμπεριληφθούν όλες οι πράγματι πληγείσες περιοχές, μεταξύ των οποίων και οι αναφερόμενες στο ιστορικό περιπτώσεις των παραγωγών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας;”

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ