Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΝεκτάριος Φαρμάκης: Ένας χρόνος στο τιμόνι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Νεκτάριος Φαρμάκης: Ένας χρόνος στο τιμόνι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Νεκτάριος Φαρμάκης: Θέλουμε έργα που να γίνονται άμεσα και να προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα

«Θέλουμε έργα που να γίνονται άμεσα και να προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα», τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στον Πύργο, μετά την συνάντηση που είχε με δημάρχους της Ηλείας.

Παράλληλα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη καθηκόντων της νέας περιφερειακής αρχής, είπε ότι «η δουλειά που έγινε το προηγούμενο διάστημα είχε ως αποτέλεσμα ένα συνολικό πρόγραμμα 174 έργων, προϋπολογισμού 429.238.747,66 ευρώ, για το σύνολο της περιφέρειας».

Όπως εξήγησε, «τα 52 είναι εγκεκριμένα και ενταγμένα ή υπό έγκριση, τα 70 είναι προτεινόμενα έργα για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, 23 έργα είναι υπό ένταξη χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, 27 έργα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, δύο έργα είναι υπό εξέταση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ενώ υπάρχουν και οριζόντιες δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 26.000.000 ευρώ».

Στην συνέχεια, ο Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε στις «ανατροπές και τις αλλαγές προτεραιοτήτων που επέφερε η πανδημία», σημειώνοντας πως «αφενός δόθηκε η δυνατότητα ενίσχυσης του τοπικού συστήματος υγείας -γεγονός που αποτελεί μία “προίκα” και για τα επόμενα χρόνια- και αφετέρου, υπήρξε η ανάγκη ακόμα πιο ξεκάθαρου “οδικού χάρτη”».

«Για τον λόγο αυτό», υπογράμμισε, «το 25% του συνολικού επιχειρησιακού προγράμματος διοχετεύθηκε σε δράσεις στήριξής της επιχειρηματικότητας και έχει ενεργοποιηθεί πλέον το σύνολο του προγράμματος, σχεδόν τρία χρόνια πριν από τη συμβατική του ολοκλήρωση, ενώ οι πληρωμές ξεπέρασαν πλέον το 30%».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε «εξοικονόμηση ύψους 95 εκατ. ευρώ, που επιτεύχθηκε μέσω της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων του παρελθόντος σε 123 έργα και στην ένταξη πέντε νέων έργων συντήρησης εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και τεσσάρων νέων έργων συντήρησης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, συνολικής αξίας 125 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία».

Πριν από την συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης συναντήθηκε, όπως προαναφέρθηκε, με δημάρχους της Ηλείας. Όπως ανέφερε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, «προκρίθηκαν 40 έργα που προτείνονται από όλους τους δήμους» και πρόσθεσε: «Τα έργα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, αποτελούν αποτέλεσμα κοινής μας δράσης και προσπάθειας, ενώ θα συμπληρωθούν από 31 έργα αρμοδιότητας των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού, περίπου 55 εκατ. ευρώ».

Επίσης, σύμφωνα με την περιφέρεια, ο Νεκτάριος Φαρμάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του αυτοκινητόδρομου, Πατρών-Πύργου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το μήνυμα που στέλνουμε παντού είναι ένα: Τελειώνετε με την γραφειοκρατία. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς νέο αυτοκινητόδρομο, είναι μια μέρα θρήνου και οδύνης», ενώ αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στον σημερινό δρόμο.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ