Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΔυτική Ελλάδα: Τέσσερις «κυψέλες» για ανάπτυξη Δημιουργικών Βιομηχανιών

Δυτική Ελλάδα: Τέσσερις «κυψέλες» για ανάπτυξη Δημιουργικών Βιομηχανιών

Η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε σε  Προγραμματική Σύμβαση με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, το ΙΤΥΕ-Διόφαντος και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Creative Hubs”. Για το σκοπό αυτό σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των συμβαλλομένων μερών, με στόχο να προχωρήσει η δημιουργία και λειτουργία τεσσάρων hubs, καλύπτοντας και τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

«Εργαζόμαστε και για την επόμενη μέρα. Μπορεί στις σκέψεις και στη δράση μας αυτή τη στιγμή να κυριαρχεί η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, όμως η υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν αναστέλλει τον σχεδιασμό μας για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας. Στόχος μας, μέσα από το συγκεκριμένο έργο, η δημιουργία συνεργαζόμενων κυψελών, ιδιαίτερα στους τομείς του βιομηχανικού design, της αξιοποίησης της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, της ψυχαγωγίας, των κοινωνικών και τουριστικών εφαρμογών, της διαφήμισης, της μόδας. Μπροστά μας ανοίγεται ένας νέος κόσμος, γεμάτος ιδέες και προκλήσεις. Και η Δυτική Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή…» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης μετά τη τηλεδιάσκεψη.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποιεί το υφιστάμενο κτιριακό της απόθεμα παρέχοντας τις υποδομές στον κλάδο των  Δημιουργικών Βιομηχανίών (creative industries) που χαρακτηρίζεται ως πολλά υποσχόμενος και αναπτυσσόμενος πανευρωπαϊκά, αλλά και τοπικά.

Τα hubs θα λειτουργήσουν στο ισόγειο του Διοικητηρίου Ηλείας, στο κτίριο Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι, σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στα γραφεία του στο Αγρίνιο, ενώ σε ό,τι αφορά την Πάτρα ο βασικός χώρος hub θα λειτουργήσει σε κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην περιοχή Κοτρώνι.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των hubs ανέρχεται σε 2,7 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωσή τους θα επιτευχθεί η λειτουργία ενός συνεργατικού κόμβου επιχειρήσεων  του κλάδου (CreativeHub) διαρθρωμένου και στις τρεις περιφερειακές ενότητες, που θα αποτελέσει σημείο αιχμής για την τοπική επιχειρηματικότητα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, Ηλείας  Κωνσταντίνος Νικολούτσος, εκ μέρους του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου ο Γιάννης Ψυχάρης και ο Βασίλης Αυδίκος, από το ΙΤΥΕ-Διόφαντος οι Γιάννης Γαροφαλάκης, Ανδρέας Κοσκέρης, Σωτήρης Μιχαλόπουλος, ενώ από την ΠΔΕ   ο Προϊστάμενος του τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Σπυρίδων Παπασπύρου και η σύμβουλος του Περιφερειάρχη Σοφία Καϊάφα.

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο έργο  CREATIVE@Hubs, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V A GREECE-ITALY PROGRAMME 2014-2020.  Το εταιρικό σχήμα συμπληρώνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και την  Περιφέρεια της Πούλιας (Ιταλία). Το έργο  CREATIVE @Hubs εντάσσεται στον  Άξονας 1.1 με τίτλο «Ολιστική δικτύωση δημιουργικών ΜμΕ μέσω συνεργατικών χώρων δημιουργικών επιχειρήσεων (Holistic networking of creative industries via hubs» – CREATIVE@HUBs), και αφορά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την δημιουργία συνεργατικών χώρων – κόμβων (hubs) για δημιουργικές επιχειρήσεις σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ