«Φως εκ Φωτός» Εκδήλωση για τη χρονολόγηση & αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου

Το Σάββατο η Μητρόπολη πραγματοποίησε εκδήλωση στο Μεσολόγγι με θέμα την χρονολόγηση και αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου, που έγινε το 2016-2017.

Κύριος ομιλητής ήταν ο εξ Αιτωλικού Καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς, Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας και Πρόεδρος του Τμήματος  Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο κ. Ζαχαριάς, στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και την Ομάδα των Ελλήνων υπό την Καθηγήτρια Αντωνία Μωροπούλου, είχε αναλάβει την χρονολόγηση των κονιαμάτων του.

Μετά από επτά αιώνες αποκαλύφθηκε το εσωτερικό του Παναγίου Τάφου

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, «…ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τεκμηρίωση και η μελέτη του Παναγίου Τάφου από την διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όταν μετά από επτά αιώνες μετακυλήθηκε η ταφική πλάκα του Αρκοσολίου και αποκαλύφθηκε το εσωτερικό του Παναγίου Τάφου στο πλαίσιο εργασιών ενεμάτωσης των εσωτερικών φάσεων του Ιερού Κουβουκλίου, οπότε και επετεύχθη η στερέωση του Ιερού Βράχου και η ανάδειξή του μέσα από το παράθυρο που άνοιξε στην ορθομαρμάρωση του ταφικού θαλάμου.

Η αποκάλυψη αυτή έδωσε στους επιστήμονες τη δυνατότητα να μελετήσουν για πρώτη φορά τον Τάφο του Χριστού και τον Ιερό Βράχο και να πιστοποιήσουν ότι πρόκειται για το αυθεντικό ταφικό μνημείο της Κωνσταντίνειας περιόδου…».

Χρονολόγησή με διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο

  • Στην ομιλία του, ο καθηγητής Νικ. Ζαχαριάς, αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στο έργο της χρονολόγης του Παναγίου Τάφου, η οποία πραγματοποιηθήκε για πρώτη φορά κατά το έτος 2016-2017.
  • Αν και η χρονολόγηση δεν είχε συμπεριληφθεί εξ αρχής στο πρόγραμμα των εργασιών, πραγματοποιήθηκε όταν αιφνιδίως διαπιστώθηκε πως υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης στην Ταφική Κλίνη του Ιησού και στα υλικά των πρώτων εργασιών για την ανάδειξη και προστασία της.
  • Αυτά ακριβώς τα υλικά παρέλαβε ο καθηγητής, ώστε να προβεί στη χρονολόγησή τους με την διεθνώς αναγνωρισμένη και εφαρμοζόμενη μέθοδο, την οποία πρώτος ο ίδιος προ πολλών ετών είχε εφαρμόσει.
  • Με τη διαδικασία αυτή της χρονολόγησης, διεπίστωσε την ηλικία και απέδειξε, με την μέγιστη δυνατή επιστημονική εγκυρότητα και αξιοπιστία, ότι ο Πανάγιος Τάφος ανακαλύφθηκε από την Αγία Ελένη και αναδείχθηκε με απόφαση του τότε Αυτοκράτορα Αγίου Κωνσταντίνου.

Αυτή η παγκοσμίως γνωστή πλέον επιστημονική ανακάλυψη, είχαμε την χαρά και την τιμή να παρουσιαστεί για πρώτη φόρα από τον ίδιο τον καθηγητή στον τόπο καταγωγής του, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη.

 

Κατά το πέρας της εκδηλώσεως, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, εξέφρασε θερμά τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του προς στον καθηγητή κ. Ν. Ζαχαριά. Θυμάται, όπως είπε, «τον σημερινό φιλόχριστο και φιλόπατρη κορυφαίο επιστήμονα να συμμετέχει, κατά την παιδική και νεανική του ηλικία, στα Κατηχητικά Σχολεία, τις νεανικές ομάδες και την Κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας», γεγονός που και ο ίδιος ο ομιλητής επεσήμανε.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Καμαρώσαμε σήμερα έναν συντοπίτη μας κορυφαίο καθηγητή για την επιστημονική του κατάρτιση, αλλά και για την ομολογία του. Χαιρόμαστε πολύ που είναι ανάμεσά μας ο κ. Ζαχαριάς και μας πληροφόρησε για τόσα σημαντικά θέματα.

Το βίντεο της εκδήλωσης

Θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imaa.gr/ και στο Youtube, στο κανάλι του Γραφείου Κοινωνικής Διακονίας https://m.youtube.com/channel/UCX5-XG-DyGKgM9flYpnFVyw.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *