Φυτείες: Μία καθαρά γεωργική περιοχή θα μετατραπεί σε ρυπογόνο Βιομηχανική Ζώνη

Πρόσφατα πάνω από εβδομήντα αιτήματα έχουν υποβληθεί και εγκριθεί στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε πολλές περιοχές της χώρας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά (τηγανόλαδα).

  • Τρεις εξ αυτών έχουν εγκριθεί εις την περιοχή Φυτείες της Αιτωλοακαρνανίας.
  • Μέχρι σήμερα καμία μονάδα από τηγανόλαδα δεν λειτουργεί στην επικράτεια.
  • Οι τρεις μονάδες βρίσκονται πολύ κοντά η μία από την άλλη στην περιοχή Φυτείες του Δήμου Ξηρομέρου.

 Γράφει ο Νίκος Κατσαρός, π. Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών

Μετατροπή γεωργικής περιοχής σε βιομηχανική

Με δεδομένο ότι εκκρεμεί προς αδειοδότηση σοβαρός αριθμός παρομοίων αιτήσεων στην ίδια ακριβώς περιοχή είναι βέβαιον ότι η περιοχή θα μεταβληθεί κατ’ ουσία και ανεπίτρεπτα σε βιομηχανική.

Ως συνέπεια αυτού αλλά και της εν γένει εγκατάστασης και λειτουργίας των εν λόγω μονάδων στην περιοχή, θα υπάρξει σοβαρότατη μόλυνση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της περιοχής, ιδίως λόγω των εκπομπών ρύπων, αλλαγή της περιοχής από καθαρά  γεωργική σε βιομηχανική, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν κατάλληλες προς τούτο υποδομές.

Κι αυτό ενώ 12 ΧΛΜ πιο πέρα από την περιοχή των Φυτειών υπάρχει η ΝΑΒΙΠΕ στο Πλατυγιάλι Αστακού που δεν προτείνεται ούτε ως εναλλακτική λύση.

Συνεπώς μία καθαρά γεωργική περιοχή θα μετατραπεί παράνομα σε ρυπογόνο Βιομηχανική Ζώνη με ό,τι καταστρεπτικό συνεπάγεται για τις γεωργικές καλλιέργειες (δενδροκαλλιέργειες, ελαιόδεντρα, αρωματικά φυτά, κτηνοτροφεία, μελισσοκομεία, κλπ).

Συμπερασματικά, η απειλή περιβαλλοντικής υποβάθμισης και σοβαρής επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από την εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων αυτών είναι βέβαιη και δεδομένη.

Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των 3 εγκριθέντων μονάδων στις Φυτείες

Στις τρεις πανομοιότυπες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται ότι:

«Η πρωτογενής μορφή ενέργειας που θα χρησιμοποιηθεί από την εγκατάσταση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα βιορευστά».

Δεν αναφέρεται ούτε η σύσταση των βιορευστών ούτε ο προμηθευτής ή προμηθευτές, ούτε εάν τα βιορευστά θα εισάγονται από το εξωτερικό και από ποια ή ποιες χώρες θα εισάγονται.

Στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται ότι θα παράγονται καυσαέρια, όπως διοξείδιο του άνθρακος, μονοξείδιο του άνθρακος (σε ελάχιστες ποσότητες) και οξείδια του αζώτου και γενικά ό,τι ρύποι παράγονται από μια μηχανή εσωτερικής καύσεως.

Όμως επισημαίνουμε:

1. Δεν πρόκειται ούτε μπορεί να εκληφθεί ότι πρόκειται για μία μηχανή εσωτερικής καύσεως αλλά για τρεις οι οποίες θα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως και συνεπώς η αθροιστική δράση των τριών μηχανών εσωτερικής καύσης θα επιβαρύνει σοβαρά το περιβάλλον με οξείδια του αζώτου και μικροσωματίδια.

  • Τα οξείδια του αζώτου και τα μικροσωματίδια επιβαρύνουν αποδεδειγμένα την υγεία των κατοίκων με αναπνευστικά προβλήματα, ασθματικές καταστάσεις, καρδιοπάθειες και καρκινογενέσεις.
  • Με το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν και άλλες παρόμοιες μονάδες στην περιοχή θα κινδυνεύσει σοβαρά η υγεία των κατοίκων, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών, αλλά και οι γεωργικές καλλιέργειες.
  • Μάλιστα όλα αυτά επιβεβαιώνονται και από την αρνητική γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με την εγκατάσταση των εν λόγω τριών μονάδων στη συγκεκριμένη περιοχή, που μου τέθηκε υπόψη.

2. Αναφέρεται ότι περίπου 2000 τόνοι βιοκαυσίμου θα μεταφέρονται σε κάθε μονάδα καύσης ετησίως που σημαίνει ότι ένα σοβαρό ποσοστό σκόνης θα εκπέμπεται από τις μετακινήσεις των φορτηγών των τριών μονάδων που σπάνια εφαρμόζουν τους απλούς κανόνες περιορισμού της εκλυόμενης σκόνης (κάλυψη, βρέξιμο).

3.

  • Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται χωρίς καμιά αναφορά στο είδος και στη φύση καθώς και στον τρόπο παραγωγής και προέλευσης του βιορευστού(τηγανόλαδα).
  • Το μόνο που αναφέρεται στις τρεις πανομοιότυπες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι ότι «Η πρωτογενής μορφή ενέργειας που θα χρησιμοποιηθεί από την εγκατάσταση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα βιορευστά». Δεν αναφέρεται ούτε η φύση, το είδος και η σύσταση των βιορευστών, ούτε ο προμηθευτής ή προμηθευτές, ούτε εάν τα βιορευστά θα εισάγονται από το εξωτερικό και από ποια ή ποιες χώρες θα εισάγονται.

4. Και οι τρεις  μονάδες  θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο, αντί για πετρέλαιο, το βιοκαύσιμο δηλαδή τα φυτικά έλαια (τηγανόλαδα). Αυτό χωρίς να αναφέρει  ο επενδυτής τη σύσταση, την προέλευση και την επεξεργασία της πρώτης ύλης είτε πριν μπει το βιορευστό ως καύσιμο στη Μηχανή Εσωτερικής Καύσεως αλλά και όταν μπει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

5. Γενικά παρατηρείται ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εγκρίθηκε περιέχει ασάφειες, αντιφάσεις και αμφισβητήεις, αλλά  περιέχει  παραμέτρους και προϋποθέσεις (περισσότερες από τριάντα εννέα) που είναι επιστημονικά και τεχνικά αδύνατον να εφαρμοσθούν ακόμη και από μια μονάδα εντός βιομηχανικής ζώνης ή μονάδα αναγνωρισμένης τεχνολογίας και να είναι οικονομικά βιώσιμη.

Θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αξιολογηθούν οι εν λόγω μελέτες εάν πέραν της φαινομενικής τυπικής τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, αναφέρονταν ειδικά και εμπεριστατωμένα τουλάχιστον στα αποτελέσματα των αναλύσεων του συγκεκριμένου βιορευστού που θα έμπαινε στη Μηχανή Εσωτερικής Καύσεως.

Η λειτουργία αυτών των μονάδων, θα αλλοιώσει τον γεωργικό χαρακτήρα της περιοχής και θα αποτελέσει απειλή για την υγεία των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *