Ιδρύεται Γραφείο Πρωτογενούς Τομέα στο Μεσολόγγι -Για άγχος της Δημοτικής Αρχής κάνει λόγο η «Κοινωνία Μπροστά»

Την ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Πρωτογενούς Τομέα παραγωγής στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ανακοίνωσε προχθές κατά τη διάρκεια των εργασιών της 1ης Εσπερίδας στην Κατοχή Οινιαδών ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος.

Όπως είπε,  ο Δήμος και η δημοτική αρχή τα προηγούμενα χρόνια ανέλαβαν και διοργάνωσαν με επιτυχία και μεγάλο ενδιαφέρον ενημερωτικές εκδηλώσεις που είχαν ως αντικείμενο θέματα που αφορούσαν τους αγρότες και την παραγωγή της ευρύτερης περιοχής.

Αυτές οι πρωτοβουλίες, αποκτούν πλέον μόνιμο χαρακτήρα, καθώς αντικείμενο εργασίας του Γραφείου Πρωτογενούς Τομέα παραγωγής θα είναι  η ενημέρωση για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, ελαιών/ελαιολάδου και άλλων προϊόντων, καθώς επίσης η συνεργασία με φορείς όπως η Περιφέρεια, οι αγροτικές ενώσεις και οι πανελλήνιοι Οργανισμοί συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το νέο Γραφείο –ανέφερε ο Νίκος Καραπάνος-, θα είναι στελεχωμένο με προσωπικό 3 ατόμων εκ των οποίων ένας Γεωπόνος, για την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των παραγωγών. Όπως δε  τόνισε κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η αγροτική παραγωγή έχει τον πρώτο λόγο στην τοπική οικονομία, αποτελώντας βασικό πυλώνα της. Στηρίζοντας τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα, στηρίζεται ταυτόχρονα το εισόδημα και η οικονομία της περιοχής.

“Το ανέκδοτο της ημέρας: Ίδρυση και λειτουργία γραφείου πρωτογενούς τομέα στο Δήμο”

Για άγχος της Δημοτικής Αρχής Μεσολογγίου κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η «Κοινωνία Μπροστά» του Π.Παπαδόπουλου και σημειώνει ότι όλα αυτά αποτελούν ” Το ανέκδοτο της ημέρας” και “«υποσχέσεις τις οποίες εάν κανείς λάβει σοβαρά υπόψη του, θα του δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι ζει σε ένα κόσμο μαγικό”

Αναλυτικά η ανακοίνωση της “Κοινωνίας Μπροστά”:

“Όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, η Δημοτική Αρχή επιβεβαιώνει καθημερινά το άγχος της επιβίωσής της. Εξαγγελίες επί εξαγγελιών, υπογραφές εκτέλεσης έργων, αναθέσεις λόγω «αδυναμίας εκτέλεσης» και υποσχέσεις τις οποίες εάν κανείς λάβει σοβαρά υπόψη του, θα του δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι ζει σε ένα κόσμο μαγικό.

Το νέο εφεύρημα – εξαγγελία του κ. Καραπάνου, είναι η ανακοίνωση κατά τη διάρκεια εσπερίδας στην Κατοχή περί ίδρυσης και λειτουργίας γραφείου πρωτογενούς τομέα στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου. Απλά τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση:

 • Τώρα ανακαλύψατε την πρωτογενή παραγωγή στο Δήμο κ. Δήμαρχε, δυο μήνες πριν τις εκλογές;
 • Τώρα ανιχνεύσατε τη δυναμική που μπορεί να εκπέμψει;
 • Ποιες πρωτοβουλίες έχετε πάρει για τη στήριξη των προϊόντων της περιοχής, τη στιγμή κατά την οποία παραγωγοί και Συνεταιρισμοί των Οινιαδών έχουν δώσει κυριολεκτικά μάχες αυτά τα τελευταία χρόνια, για την επιβίωσή τους;
 • Τώρα εσείς και ο άλλος ανθυποψήφιός σας, προσεγγίζετε με “ενδιαφέρον” το θέμα προς άγραν ψήφων; Θα μείνετε μόνο εκεί και θα τον ξαναθυμηθείτε ως πυλώνα ανάπτυξης στις μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές;
 • Τώρα θα στελεχώσετε το γραφείο αυτό με γεωπόνο; Αφού έχετε γεωπόνους στο Δήμο, γιατί δεν τους αξιοποιήσατε τόσα χρόνια στην παραπάνω κατεύθυνση;

Το ότι τρέχετε να προλάβετε, είναι «ηλίου φαεινότερον». Το ότι για μια ακόμη φορά “επεξεργάζεστε” αναλόγως τους δημότες της περιοχής, επίσης. Το ότι η λογική του “Μαυρογιαλούρου” λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές είναι στην ημερήσια διάταξη, αποτελεί κοινή διαπίστωση.

Το ερώτημα είναι: Θα “τσιμπήσουν” όλοι αυτοί στους οποίους απευθύνεστε ή θα δώσουν «τόπο στην οργή». Μένει να δούμε τι θα απογίνει. Το σίγουρο είναι πάντως ότι το ενδιαφέρον σας είναι όψιμο και διάρκεια δεν θα έχει…

 

ΥΓ1. Με μια ημερίδα δεν “ξοφλήσατε” το χρέος του Δήμου απέναντι στους παραγωγούς, που χρόνια τώρα αγωνιούν, στενάζουν και ζητούν στήριξη. Ένα τέτοιο γραφείο απαιτεί μονιμότητα, διάρκεια και επαρκή στελέχωση. Με προεκλογικές “μπαταριές” δεν γίνεται τίποτε…

ΥΓ2. Η Δημοτική Ενότητα Οινιαδών έχει ζήσει στο πετσί της τα “αποτυπώματα” της δημοτικής σας πολιτικής. Είναι κοινό τοις πάσι. Για να δούμε, τι θα δούμε στο διά ταύτα…”

 

Απάντηση του Δήμου Μεσολογγίου  προς τον κ. Π. Παπαδόπουλο

 

“Ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος ή ζει σε άλλο Δήμο εκτός Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ή οι συνήθεις –ανακυκλωμένες- πολιτικές του «κορώνες» είναι το μοναδικό πλέον μέσο επιβεβαίωσης της πολιτικής του ύπαρξης.

Επί της ουσίας μετά και τη σημερινή ανακοίνωσή του περί ανυπαρξίας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στον πρωτογενή τομέα παραγωγής γίνονται γνωστά τα εξής:

 • Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου έχει ορίσει αρμοδιότητες Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης
 • Σε κρίσιμες για την τοπική παραγωγή συγκυρίες διοργάνωσε ενημερωτικές συναντήσεις με τη συμμετοχή επιστημόνων, συγκεντρώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες της περιοχής (σχετικό οπτικο-ακουστικό υλικό μπορεί να το αναζητήσει στο διαδίκτυο το οποίο μονίμως αναμοχλεύει προς άγρα ευφάνταστων «σκανδάλων»). Ενδεικτικά αναφέρονται: Α) η ημερίδα στο Μεσολόγγι την 29η Νοεμβρίου 2016 για την αντιμετώπιση του μύκητα «Γλοιοσπόριο» που προκάλεσε εκτεταμένα προβλήματα στο σύνολο σχεδόν της ελαιοκαλλιέργειας. Μετά μάλιστα από την ημερίδα, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος είχε στείλει επιστολή προς τον Υπουργό για την ένταξη των ελαιοκαλλιεργειών που επλήγησαν σε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης Β) την ημερίδα στο κτήριο Συγγρού της Κατοχής Οινιαδών την 13η Ιανουαρίου 2018 όπου κι εκεί έγινε ενημέρωση για την αντιμετώπιση των ζημιών που άφησαν πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα της εποχής αλλά και η προσβολή των δένδρων από την ασθένεια «Βερτιτσίλιο». Η συμμετοχή δε στην ημερίδα αυτή, είχε ξεπεράσει τα όρια του Δήμου προσελκύοντας ενδιαφέρον από όμορους Δήμους.
 • Η πρόσφατη «Εσπερίδα» της Κατοχής Οινιαδών ανήκει στο ίδιο πλαίσιο πρωτοβουλιών, περιλαμβάνοντας ομιλίες επιστημόνων αυτή τη φορά για τα εσπεριδοειδή που –εάν το γνωρίζει ο κ. Παπαδόπουλος – επίσης είναι διαδεδομένη καλλιέργεια στην πεδιάδα των Οινιαδών.
 • Ο Δήμος κάθε φορά που πλήττονταν από ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία προκαλούσαν εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειες, ήταν πάντοτε σε ετοιμότητα και σε συνεχή επικοινωνία με τις κρατικές υπηρεσίες προκειμένου οι καταγραφές να είναι άμεσες κι στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
 • Καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας, ο μηχανικός εξοπλισμός του δήμου πραγματοποιούσε καθαρισμούς σε αγροτικούς δρόμους και περιοχές όπου είχε να περάσει «μηχάνημα» δεκαετίες…
 • Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος τον Οκτώβριο του 2017 (26/10) συνοδευόμενος από εκπροσώπους παραγωγών και τοπικών φορέων παρουσία των βουλευτών Μ. Τριανταφύλλου και Γ. Βαρεμένου, επισκέφθηκε τον Υπουργό και τον Υφ/γό Αγροτικής Ανάπτυξης θέτοντας σοβαρά ζητήματα αναφορικά με την ελαιοπαραγωγή όπως ήταν η τελική ένταξη της Ελιάς Καλαμών στον Εθνικό Κατάλογο προϊόντων. Αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης ήταν ένα πάγιο αίτημα των αγροτών της περιοχής και όχι μόνο να ικανοποιηθεί λίγους μήνες αργότερα με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της οριστικής ένταξης του προϊόντος στον Εθνικό Κατάλογο.

Σε κάθε διεκδίκηση δε των αγροτών, ήταν «παρών» να υποστηρίξει δίκαια αιτήματα και να τα προωθήσει αρμοδίως.

Κατόπιν των παραπάνω παρακαλείται ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος να ενημερώσει για τις δικές του ενέργειες ή έστω προτάσεις που υπέβαλλε με τη θεσμική του ιδιότητα, την τετραετία που πέρασε…”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *