Κίνδυνος ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας να γίνει ταφόπλακα για μικρομεσαίους και επαγγελματίες

Τις επιφυλάξεις τους για τα προβλήματα που μπορεί να επιφέρουν στην αγόρια οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για το πτωχευτικό δίκαιο ανέφεραν οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών στη σημερινή συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, είναι τα μεγάλα θύματα των εξελίξεων στην οικονομία μας τα τελευταία χρόνια καθώς έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Όπως υπογράμμισε, «πολλοί ουσιαστικά πτώχευσαν, απλώς δεν υπήρξε και η τυπική επιβεβαίωση λόγω των πολλών χρονοβόρων διαδικασιών και του άναρχου τοπίου που επικρατούσε».

Σύμφωνα όμως με τον πρόεδρο τπου ΕΕΑ το νομοσχέδιο χρήζει βελτιώσεων, με τις κυριότερες να είναι οι ακόλουθες:

1. Με την εφαρμογή του Νόμου θα πρέπει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με οφειλές πάνω από 30.000 ευρώ, να κάνουν αμέσως αίτηση πτώχευσης, διαφορετικά θα έχουν σοβαρές αστικές και ποινικές ευθύνες. Το Ε.Ε.Α. προτείνει το ποσό μη εξυπηρετούμενης οφειλής ως κατώφλι για την πτώχευση,  να ανέλθει στις 150.000 ευρώ.

2. Με δεδομένο ότι υποκείμενο πτώχευσης γίνεται γενικά όποιος έχει χρέη που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζήτησε να ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε η ατομική επιχείρηση να μην ακολουθεί υποχρεωτικά την πτώχευση του φυσικού προσώπου.

3. Αναφορικά με την Έγκαιρη Προειδοποίηση και την υποστήριξη από την πλευρά των Επιμελητηρίων, θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση ώστε τα Επιμελητήρια να μπορέσουν να ανταποκριθούν και σε αυτόν το ρόλο.

4. Σχετικά με τη Δεύτερη Ευκαιρία, ζητείται αναμονή 4 ετών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης πτώχευσης. Η πρόταση του Ε.Ε.Α. είναι αυτό το διάστημα να μειωθεί σε 1 έτος το μέγιστο. Επίσης, Δεύτερη Ευκαιρία για όλες τις εκκρεμείς πτωχεύσεις χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

5. Για πρώτη φορά στην πτωχευτική περιουσία εισάγεται το μεταπτωχευτικό εισόδημα, συγκεκριμένα ότι υπερβαίνει τα 540 ευρώ. Αυτό το εισόδημα θα πρέπει να ανέλθει στα 1000 ευρώ ανά άτομο, για να επιτευχθεί η αποφυγή της αδήλωτης εργασίας.

6. Δεν πρέπει να δίνεται το δικαίωμα σε μία μικρή έως οριακή πλειοψηφία πιστωτών να επιβάλει τους όρους της πτώχευσης. Το ποσοστό του 60% να ανέλθει στο 75% κατ’ ελάχιστον.

7. Η πρώτη κατοικία εντάσσεται πλέον στην πτωχευτική περιουσία, ενώ κανονικά θα πρέπει να προστατεύεται. Το Ε.Ε.Α. θεωρεί αδιανόητο να κινδυνεύσουν να χάσουν το σπίτι τους άνθρωποι που το υποθήκευσαν, προκειμένου να πάρουν ένα δάνειο για να στηρίξουν την επιχείρηση τους. Το όριο αξίας της πρώτης κατοικίας που πρέπει να προστατεύει ο νόμος, πρέπει να φτάνει τουλάχιστον τις 200.000 ευρώ.

Επίσης, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε: «Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρούμε ότι μέσω του νέου Πτωχευτικού αλλά και γενικότερα από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, στόχος πρέπει να είναι η λειτουργία επιχειρήσεων που θα στηρίζονται σε υγιείς βάσεις, με τους εργαζόμενους στη θέση τους. Υπάρχει πρόβλεψη τι θα γίνει για όσους χάσουν τελείως τις περιουσίες τους; Πως θα επιβιώσουν; ‘Αρα χρειάζεται μία γενναία κοινωνική πολιτική, για να μην διαταραχθεί περαιτέρω η οικονομία και η κοινωνική συνοχή. Απαιτείται δηλαδή μία χρυσή τομή, ώστε και τάξη να μπει, αλλά και να έχουν προοπτικές επιβίωσης όσοι πτωχεύσουν. Διαφορετικά θα δούμε έκρηξη της παραοικονομίας και της αδήλωτης εργασίας. Αν νομοθετηθούν ως έχουν όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τότε μιλάμε για την ταφόπλακα δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και επαγγελματιών που ενώ υπήρχε δυνατότητα να διασωθούν, αφέθηκαν στην τύχη τους. Είμαστε οι πρώτοι που ζητάμε να εντοπισθούν και να έχουν τις ανάλογες συνέπειες οι δολίως πτωχεύσαντες. Μην καταδικάσουμε όμως και όσους πτώχευσαν χωρίς κανένα δόλο. Μην καούν και τα χλωρά μαζί με τα ξερά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *