Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΤοπικές ΕιδήσειςΜε υπογραφή Καμμένου: Στο Μεσολόγγι Βιωματικό Μουσείο για την Ελληνική Επανάσταση

Με υπογραφή Καμμένου: Στο Μεσολόγγι Βιωματικό Μουσείο για την Ελληνική Επανάσταση

Υπεγράφη σήμερα πρωτόκολλο συνεργασίας για δημιουργία Βιωματικού Μουσείου της Ελληνικής Επανάστασης στο χώρο του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, επισκέφθηκε εχθές το Μεσολόγγι, όπου με τον Δήμαρχο Ν. Καραπάνο συνυπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας και συναντίληψης, μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Μεσολογγίου, για δημιουργία Βιωματικού Μουσείου της Ελληνικής Επανάστασης στο χώρο του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στον χαιρετισμότου, είπε ότι με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου, δεδομένου την προσωπική σχέση πολλών ετών που του συνδέει,  επιλέξαν να μην εργαστούν κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά να ξεκινήσουν την ημέρα της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων με την ανακοίνωση της αρχής ενός πάρα πολύ μεγάλου έργου, που αξίζει στο Μεσολόγγι.

Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων

  • Είναι ίσως από τις λίγες μονάδες που δεν ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων ιδρύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1913.
  • Συμμετείχε σε όλες τις πολεμικές συρράξεις, κατά τον περασμένο αιώνα, αφήνοντας ανεξίτηλα τα ίχνη του τόσο στη νεότερη ιστορία μας όσο και στις καρδιές μας.
  • Το Σύνταγμα έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, της Ευρυτανίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος, διότι συνδέεται με τους όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους.
  • Αποτελεί κομμάτι της νεότερης ιστορίας μας, από το οποίο, ακόμα και σήμερα, αντλούμε αξίες και παραδείγματα.
  • Ζητήθηκε η άδεια του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με στόχο, όπως δήλωσε ο Υπουργός «Να μπορέσουμε να κάνουμε κοινωνούς της Ιστορίας του Έθνους, που ξεκινάει από εδώ, όλους τους μαθητές και μαθήτριες, σε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα γίνει με τη συνεργασία του Δήμου, των τοπικών αρχών και της στρατιωτικής διοίκησης, μέσα από το στρατόπεδο του Μεσολογγίου»

Τα επόμενα βήματα

«Μαζί θα σχεδιάσουμε το αύριο και θα αρχίσουμε, χωρίς πολύ μεγάλα βήματα, αλλά με μεγάλη σοβαρότητα, να χτίζουμε το μεγαλύτερο κέντρο που θα υπάρχει στην Ελλάδα, ένα ζωντανό Πολεμικό Μουσείο, ένα Ιστορικό Μουσείο, το πρώτο διαδραστικό Μουσείο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα είναι επισκέψιμο από το σύνολο των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων της Ελλάδος, τόνισε ο κ. Καμμένος.

Και πρόσθεσε: «Παράλληλα, με υλικό τα οποίο θα συλλεχθεί διακλαδικά, από τον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, θα δημιουργηθεί Κέντρο Διαδραστικής Ενημέρωσης για την Ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων από τις ιερές ημέρες της αντίστασης του Μεσολογγίου μέχρι σήμερα».

«Σσκοπός μας είναι το «Βιωματικό Μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης», εδώ, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, να αποτελέσει σημείο προβολής της ιστορικότητας της πόλης και των δεσμών της με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Να αποτελέσει κοινωνό στις νέες γενιές των λαμπρών σελίδων της νεότερης ιστορίας του έθνους μας, για να παραδίδεται άσβεστη η φλόγα της ελευθερίας από γενιά σε γενιά και να τιμώνται τα κατορθώματα των ηρώων μας.

Δεν θα είναι ένα σταθερό μουσείο. Δεν θα έχουμε, δηλαδή, κάποια εκθέματα, τα οποία τα σχολεία θα βλέπουν και θα φεύγουν. Θα το εμπλουτίσουμε με τα πιο σύγχρονα μέσα. Θα χρησιμοποιήσουμε το σύνολο του αρχείου που υπάρχει στον Ελληνικό Στρατό, το οποίο θα προβάλλεται σε αίθουσες προβολής.

Σκοπός μας είναι σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, να έχουμε και τα πρώτα 3D μουσεία και αίθουσες όπου τα παιδιά, διαδραστικά, δεν θα μπορούν απλώς να βλέπουν, αλλά και να ζουν, μαζί με τους επισκέπτες, όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα.

Πέραν αυτών των οπτικοακουστικών μέσων, σκοπός μας είναι μέσω των εκθεμάτων, να ξεκινάει η επίσκεψη, με την ανάλυση της ιστορίας των Ενόπλων Δυνάμεων, από τους αγώνες του Έθνους της εποχής της Ιεράς Πόλεως μέχρι και σήμερα, και να επεκτείνεται και στο αύριο».

«Θα έχουμε, δηλαδή, πέραν της παρουσίασης της εξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων ανά Σώμα και ανά Όπλο, την εξέλιξη η οποία θα έρθει με την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες μέσω της Σχολής Ευελπίδων, για να φέρουμε και ακαδημίες Ενόπλων Δυνάμεων συμμαχικών χωρών, για να μπορέσουμε να δείξουμε ποιο θα είναι το αύριο στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Στην παραμεθόριο μεταφέρθηκαν τα κέντρα νεοσυλλέκτων

Η αναδιοργάνωση του συστήματος κατάταξης – εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων οπλιτών εντάχθηκε στη γενικότερη προσπάθεια βελτιστοποίησης της λειτουργικότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, διασφαλίζοντας εξοικονόμηση πόρων και πλήρη αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού, μέσων και υποδομών.

Πλέον, η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων οπλιτών πραγματοποιείται στις μονάδες εκστρατείας.

Έτσι επιτυγχάνουμε την ταχύτερη ενσωμάτωσή τους σε αυτές, την αύξηση της επάνδρωσης και τη βελτίωση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας. Σαράντα πέντε ημέρες τα παιδιά μας στα κέντρα εκπαίδευσης ήταν απόντα από την παραμεθόριο και τα όρια λειτουργίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχαν ξεπεραστεί.

Συνέπεια των παραπάνω ήταν να φύγουν τα κέντρα νεοσυλλέκτων από τα σημεία που βρίσκονται και να πάνε όλα στην παραμεθόριο.

Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής της διαδικασίας κατάταξης αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση των κέντρων εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των παραμέτρων που τα επηρεάζουν και την ανάληψη αντισταθμιστικών δράσεων.

Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων θα συνεχίσει να λειτουργεί

«Είναι δεδομένο ότι το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων θα συνεχίσει να λειτουργεί, γιατί κανείς δεν μπορεί να κλείσει αυτό το ιστορικό στρατόπεδο, ούτε να αποσύρει τις δυνάμεις και τη διοίκηση. Θα παραμείνουν ως έχουν» τόνισε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι « Στο πλαίσιο της ανάληψης αντισταθμιστικών δράσεων για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του στρατοπέδου, με σκοπό τη συνεχή ιστορική προβολή της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου και των δεσμών των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφασίσαμε από κοινού με τον Δήμο να δημιουργήσουμε το «Βιωματικό Μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης».

 

 

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ