Οι μεγαλύτεροι φόβοι των Ελλήνων για τους ίδιους και τα παιδιά τους
Έρευνα του ΟΟΣΑ για τους κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους που αισθάνονται πολίτες σε 21 χώρες
- Βραχυπρόθεσμο οι Έλληνες θεωρούν τη δυσκολία να καλύψουν τις δαπάνες τους ως τον σημαντικότερο κίνδυνο.
- Μακροπρόθεσμα θεωρούν ως μεγαλύτερο κίνδυνο την οικονομική ασφάλειά τους στα γηρατειά.
Τα παραπάνω αποτυπώνονται σε έρευνα του ΟΟΣΑ σε 21 χώρες – μέλη του για τους κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους που αισθάνονται οι πολίτες τους (Risks that matter).
Η έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έγινε το 2018 σε δείγμα 22.000 πολιτών.
Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι των Ελλήνων
70,5% των Ελλήνων θεωρούν τη δυσκολία να καλύψουν τις δαπάνες τους ως έναν από τους τρεις μεγαλύτερους βραχυπρόθεσμους (για τα επόμενα 1-2 χρόνια) κινδύνους για τους ίδιους ή τις οικογένειές τους. (47,3% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ).
46,1% των Ελλήνων (έναντι 54% κατά μέσο όρο στις 21 χώρες) αισθάνονται ότι βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι και η ασθένεια ή η αναπηρία
42,4% των Ελλήνων (έναντι 35,5% κατά μέσο όρο στις 21 χώρες) αισθάνονται ότι βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι και η απώλεια της εργασίας.
33% (έναντι μέσου όρου 34%) είναι το ποσοστό που ακολουθεί για τον κίνδυνο από τη βία ή το έγκλημα.
20,3% (έναντι μέσου όρου 27,5%), είναι τα ποσοστά που αναφέρθηκαν για τον κίνδυνο ανεπαρκούς κατοικίας (πρόσβασης σε φροντίδα ή εκπαίδευση των παιδιών.
20,3% των Ελλήνων (έναντι 26,3%) αναφέρουν τον κίνδυνο ανεπαρκούς πρόσβασης σε μακροπρόθεσμη περίθαλψη.
Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι
Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι πολίτες των 21 χωρών ανησυχούν για τις συντάξεις τους.
77% των Ελλήνων θεωρεί ότι η οικονομική ασφάλεια στα γηρατειά αποτελεί έναν από τους τρεις μεγαλύτερους μακροπρόθεσμους (πέραν της επόμενης δεκαετίας) κινδύνους για τους ίδιους ή τις οικογένειές τους. Πολύ υψηλό είναι και το μέσο ποσοστό στις 21 χώρες (72,1%).
62,1% των Ελλήνων (έναντι μέσου όρου 43,5% των 21 χωρών) αναφέρει ως μεγάλο μακροπρόθεσμο κίνδυνο να μην αποκτήσουν τα παιδιά τους στάτους και ευημερία.
50,9% των Ελλήνων (έναντι μέσου όρου 42,2% των 21 χωρών) αναφέρει ως μεγάλο μακροπρόθεσμο κίνδυνο να μην αποκτήσουν οι ίδιοι στάτους και ευημερία.
Κοινωνικές παροχές & φορολογία…
→ Στις περισσότερες χώρες, πολλοί από τους ερωτηθέντες αισθάνονται ότι οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν όπως πρέπει υπόψη τις απόψεις τους κατά τη διαμόρφωση των κοινωνικών παροχών.
70% των Ελλήνων διαφωνούν με την άποψη ότι «η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των πολιτών κατά τον σχεδιασμό/μεταρρύθμιση των κοινωνικών παροχών», έναντι μέσου όρου 61,1% στις 21 χώρες που έγινε η έρευνα.
73,2% των Ελλήνων διαφωνούν με την άποψη ότι «θα μπορούσαν να έχουν εύκολα πρόσβαση σε δημόσιες παροχές, αν τις χρειάζονταν» έναντι 55,9% που είναι ο μέσος όρος.
→ Η πλειονότητα των πολιτών στις 21 χώρες θεωρούν ότι δεν λαμβάνουν τις παροχές που θα έπρεπε, με δεδομένο το ύψος των φόρων που πληρώνουν.
82,1% είναι στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό έναντι μέσου όρου 58,5%.
→ Παράλληλα, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι άλλοι λαμβάνουν παροχές χωρίς να τις αξίζουν.
77,8% είναι το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν την άποψη αυτή έναντι 66,6% που είναι το μέσο ποσοστό.
→ Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων στις 21 χώρες τάσσονται υπέρ της υψηλότερης φορολογίας των πλουσίων για να στηριχθούν οι φτωχοί.
79,4% των Ελλήνων συμφωνούν με την άποψη αυτή έναντι μέσου όρου 67,8%.
[info]
ΟΟΣΑ Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης
(Organization for Economic Cooperation & Development)
- Είναι διεθνής οργανισμός αναπτυγμένων χωρών που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς.
- Δημιουργήθηκε το 1948 ως Οργανισμός Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας, με πρώτο γενικό γραμματέα τον Γάλλο Robert Marjolin, με σκοπό να διαχειριστεί το σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Αργότερα η ιδιότητα μέλους της επεκτάθηκε και σε μη ευρωπαϊκά κράτη.
- Το 1960 μετασχηματίστηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
- Η έδρα του Ο.Ο.Σ.Α. είναι στο Παρίσι.
Στόχοι
- Ο οργανισμός παρέχει περιβάλλον όπου οι κυβερνήσεις μπορούν να συγκρίνουν εφαρμογές πολιτικής, να βρουν απαντήσεις σε κοινά προβλήματα, να προσδιορίσουν καλές πρακτικές και να συντονίσουν εσωτερικές και διεθνείς πολιτικές.
- Οι ανταλλαγές μεταξύ των κυβερνήσεων του Ο.Ο.Σ.Α. ρέουν από τις πληροφορίες και την ανάλυση που παρέχονται από την γραμματεία στο Παρίσι.
- Η γραμματεία συλλέγει στοιχεία, παρακολουθεί τις τάσεις και αναλύσεις, καθώς και τις προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης.
- Επίσης ερευνώνται οι κοινωνικές αλλαγές ή πιθανά εξελισσόμενα σενάρια σε εμπόριο, περιβάλλον, γεωργία, τεχνολογία, φορολογία και διάφορα άλλα πεδία.
- Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, ο Ο.Ο.Σ.Α. είχε αντιμετωπίσει σειρά οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων εμβαθύνοντας περαιτέρω τη σχέση και δέσμευσή του με τις επιχειρήσεις, τα συνδικάτα και άλλους αντιπροσώπους της κοινωνίας.
- Οι διαπραγματεύσεις του Ο.Ο.Σ.Α. αφορούν την φορολογία μεταφοράς καθώς και την τιμολόγηση προϊόντων. Έχει προετοιμάσει το έδαφος για τις διμερείς φορολογικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο.
Ιδρυτικά μέλη (1961)
- Αυστρία
- Βέλγιο
- Γαλλία
- Γερμανία
- Δανία
- Ελλάδα
- Ελβετία
- Ηνωμένο Βασίλειο
- ΗΠΑ
- Ιρλανδία
- Ισλανδία
- Ισπανία
- Ιταλία
- Λουξεμβούργο
- Νορβηγία
- Ολλανδία
- Πορτογαλία
- Σουηδία
- Τουρκία
Κράτη-μέλη που προσχώρησαν αργότερα
- Ιαπωνία (1964)
- Φινλανδία (1969)
- Αυστραλία (1971)
- Νέα Ζηλανδία (1973)
- Μεξικό (1994)
- Τσεχία (1995)
- Ουγγαρία (1996)
- Νότια Κορέα (1996)
- Πολωνία (1996)
- Σλοβακία (2000)
- Χιλή (2010)
- Σλοβενία (2010)
- Ισραήλ (2010)
- Εσθονία (2011)
- Λετονία (2016)
—————————————-