Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΤοπικές ΕιδήσειςΠαράταξη Τραπεζιώτη: Kακοτεχνίες, σοβαρές ελλείψεις & «φιάσκο» του δήμου με το Γήπεδο...

Παράταξη Τραπεζιώτη: Kακοτεχνίες, σοβαρές ελλείψεις & «φιάσκο» του δήμου με το Γήπεδο Αγίου Κωνσταντίνου

Κακοτεχνίες & σοβαρές ελλείψεις στο Γήπεδο Αγίου Κωνσταντίνου καταγγέλλει με ανακοίνωση της η παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» του Δ.Τραπεζιώτη, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό «φιάσκο» της Δημοτικής αρχής Αγρινίου. Μάλιστα σκληρή κριτική ασκείται και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αγρινίου Ν. Γκρίζη αφού όπως τονίζεται ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου, μετά από βροχή, φουσκώνει και έτσι καθίσταται προβληματικός για τη διεξαγωγή αγώνων και εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών.

«Οι λόγοι που μετέτρεψαν ένα έργο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ σε  φιάσκο αφορούν στη μη κατασκευή αποστραγγιστικού συστήματος και στη χρησιμοποίηση υλικού πλήρωσης τύπου GEO από κοκοφοίνικα (ενός πανάκριβου υλικού) για την επίστρωση του αγωνιστικού χώρου» τονίζεται χαρακτηριστικά στην καταγγελία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση – καταγγελία της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας»

«Η «κοκοφοινίκεια» ανάπλαση του αγωνιστικού χώρου, το επικοινωνιακό φιάσκο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και η σκληρή αλήθεια.

Πριν από λίγους μήνες η απερχόμενη σημερινή Δημοτική Αρχή Αγρινίου παρέδωσε προς χρήση το ανακαινισμένο γήπεδο του Αγίου Κωνσταντίνου. Μετά την επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος από τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο με βαρύγδουπα δημοσιεύματα και αεροφωτογραφήσεις, ήρθαν οι πρώτες βροχές του χειμώνα να αποκαλύψουν τη σκληρή αλήθεια:

Ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου, μετά από βροχή, φουσκώνει και έτσι καθίσταται προβληματικός για τη διεξαγωγή αγώνων και εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών.

Οι λόγοι που μετέτρεψαν ένα έργο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ σε  φιάσκο αφορούν στη μη κατασκευή αποστραγγιστικού συστήματος και στη χρησιμοποίηση υλικού πλήρωσης τύπου GEO από κοκοφοίνικα (ενός πανάκριβου υλικού) για την επίστρωση του αγωνιστικού χώρου.

Ο κοκοφοίνικας είναι ένα πρωτογενές υλικό πλήρωσης που χρησιμοποιείται μόνο στο 3% των συστημάτων τεχνητού χλοοτάπητα στην Ευρώπη. Οι λόγοι που δεν προτιμάται είναι η έλλειψη πιστοποίησης προέλευσης, οι ανεπαρκείς μελέτες σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του υλικού και τα πολλά αρνητικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει μετά από τη χρήση του σε πολλά μέρη του κόσμου. Ενδεικτικά ένα από τα προβλήματα που δημιουργεί το υλικό αυτό είναι η μετακίνησή του με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται σε κάποια σημεία και να αδειάζει σε άλλα.

To υλικό δεν υπάρχει στις προδιαγραφές κατασκευών της FIFA και δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε κανένα γήπεδο προδιαγραφών FIFA 1 και FIFA 2 στην Ελλάδα.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα

Εναι ότι το γήπεδο δεν διαθέτει αποστραγγιστικό σύστημα. Όλοι οι διεθνείς φορείς (FIFA, UEFA, SAPCA) έχουν ως απαραίτητη προδιαγραφή σε κάθε γήπεδο οποιασδήποτε κατηγορίας την καλή στράγγιση, πόσο μάλλον σε μια πόλη σαν το Αγρίνιο που σημειώνονται πολύ έντονες βροχοπτώσεις κάθε χρόνο.

Πως είναι δυνατόν σε ένα γήπεδο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ να μην υπάρχει αποστραγγιστικό σύστημα;

Γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι για να γίνει τώρα το αποστραγγιστικό πρέπει να ξηλωθεί ο χλοοτάπητας, να γίνουν εκσκαφές για δημιουργία τάφρων απορροής υδάτων και τοποθέτηση αποστραγγιστικών σωληνώσεων;

  Ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά;

Ποιος διαχειρίζεται με τόση ανευθυνότητα τα χρήματα των φορολογουμένων δημοτών;

Γιατί τα γήπεδα που κατασκευάζουν άλλοι Δήμοι με μικρότερο προϋπολογισμό διαθέτουν αποστραγγιστικά δίκτυα (π.χ. το γήπεδο της Ναυπάκτου που παραδίδεται σε λίγες ημέρες)  ενώ του Αγίου Κωνσταντίνου όχι;

 Ερωτήσεις προς τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Επικεφαλής της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ κος Δημήτρης Τραπεζιώτης, κατέθεσε συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούσαν στο θέμα και ο Δήμαρχος απάντησε κάνοντας λόγο για «μικροπροβλήματα που θα λυθούν άμεσα»!

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και προστίθεται ως ένα ακόμα φιάσκο στη θητεία της χειρότερης Δημοτικής Αρχής που γνώρισε ποτέ το Αγρίνιο, καταθέτουμε δημόσια συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γκρίζη:

1) Γιατί το γήπεδο δεν διαθέτει αποστραγγιστικό σύστημα; Οι προδιαγραφές FIFA 1 απαιτούν δυνατότητα στράγγισης 180mm νερού ανά ώρα. Ένα γήπεδο χωρίς αποστραγγιστικό πως το καταφέρνει αυτό;

2) Τι προέλευσης και ποιας εταιρείας είναι ο χλοοτάπητας;

3) Τι προδιαγραφές ζήτησε ο Δήμος και τι γήπεδο κατασκευάστηκε;

4) Γιατί πήρε τέτοιο ρίσκο ο Δήμος Αγρινίου χρησιμοποιώντας ένα υλικό για την επίστρωση του αγωνιστικού χώρου, για το οποίο υλικό δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ως προς την συμπεριφορά του;

5) Το μεγάλο κόστος συντήρησης του συγκεκριμένου χλοοτάπητα (απαιτείται σύμφωνα με μελέτες αναπλήρωση 3,5 τόνων κοκοφοίνικα, πανάκριβου υλικού το χρόνο) υπολογίστηκε από τον Δήμο πριν την επιλογή του;

6) Πόσες εταιρείες εισάγουν αυτό το υλικό στη χώρα μας και ποια η διαθεσιμότητά του;

7) Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για κάποιο «μηχάνημα» που θα λύσει τα αποστραγγιστικά προβλήματα. Να μας απαντήσει ποιο «μηχάνημα» προτείνει η FIFA γι΄αυτή τη δουλειά και τις προδιαγραφές-δυνατότητες αποστράγγισης που διαθέτει. Ποιο το κόστος του και γιατί δεν υπήρχε στην αρχική μελέτη αφού είναι απαραίτητο;

 

Επειδή ο Δήμος Αγρινίου δεν αντέχει άλλα αποτυχημένα και επικίνδυνα πειράματα, προτείνουμε στην απερχόμενη σημερινή Δημοτική Αρχή να κάνει κάτι που θα διασώσει στο ελάχιστο την υστεροφημία της:

Ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος να ζητήσουν τώρα δημόσια συγγνώμη από τους δημότες και να προσπαθήσουν να φτιάξουν σωστά το γήπεδο ούτως ώστε να μην κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των αθλητών και για να μην πάνε χαμένα τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών».

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ