Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚόσμοςΡουμανία: Πώς ένα σκαθάρι «εμποδίζει» την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου

Ρουμανία: Πώς ένα σκαθάρι «εμποδίζει» την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναβάλει την απόφασή της να χορηγήσει χρηματοδότηση για ένα από τα πιο σημαντικά έργα οδικών μεταφορικών υποδομών στη Ρουμανία, τον αυτοκινητόδρομο Σιμπίου- Πίτεστι, ο οποίος θα συνδέσει τη νότια Ρουμανία και την πρωτεύουσα της χώρας, Βουκουρέστι, με την περιοχή της Τρανσυλβανίας και τη Δυτική Ευρώπη.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθορίστηκε από τους «πολύ ασαφείς» στόχους προστασίας του περιβάλλοντος που περιλαμβάνονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, την οποία απέστειλε στις Βρυξέλλες μαζί με το αίτημα για χρηματοδότηση η ρουμανική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας «Ziarul Financiar», οι ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετίζονται με την επίδραση που θα έχει το έργο του αυτοκινητόδρομου στο κολεόπτερο Morimus Funereus (Μόριμος ο πένθιμος), ένα είδος σκαθαριού που ζει στην περιοχή όπου θα κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος. Το συγκεκριμένο είδος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ζωικών και φυτικών ειδών Κοινοτικού ενδιαφέροντος, των οποίων η παρουσία απαιτεί τον καθορισμό ειδικών περιοχών διαβίωσης.

Οι αρχές στις Βρυξέλλες διαβίβασαν στη Ρουμανία κατάλογο ερωτήσεων σχετικά με τον αντίκτυπο του σχεδίου και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να εφαρμοστούν. Οι ρουμανικές αρχές έχουν δύο μήνες για να απαντήσουν, ειδάλλως ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απόρριψης του αιτήματος χρηματοδότησης, επισημαίνει η ρουμανική εφημερίδα.

Η Ρουμανία προσπαθεί να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που καλύπτει το 85% του κόστους του έργου, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

ΑΜΠΕ

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ