Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΤοπικές ΕιδήσειςΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας: «Θολή πληροφόρηση» … για ανύπαρκτο θέμα η δήθεν εκχώρηση αρχαιολογικών...

ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας: «Θολή πληροφόρηση» … για ανύπαρκτο θέμα η δήθεν εκχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο «Υπερταμείο»

Δεν έχει γίνει καμία μεταβίβαση ακινήτου πολιτιστικής κληρονομιάς στην ΕΤΑΔ υποστηρίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτν/ίας μετά και τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούσαν την δήθεν εκχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο «Υπερταμείο» μεταξύ των οποίων και ο κήπος των ηρώων στο Μεσολόγγι αλλά και οι αρχαιολογικοί χώροι της Πλευρώνας και της αρχαίας Ιθωρίας. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες πληθώρας δημοσιευμάτων και παρεμβάσεων στελεχών της αντιπολίτευσης, στον Νομό και πανελλαδικά, που αφορούσαν την δήθεν εκχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο «Υπερταμείο» και συνεπώς τη δήθεν εκποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με τον πιο επίσημο τρόπο, στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και με επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις για το θέμα που δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

– Η κυβέρνηση το 2016 εξαίρεσε τους αρχαιολογικούς χώρους από τη μεταβίβαση στο υπερταμείο (άρθρο 196 του ν. 4389/2016).

– Ακολούθησε η καταγραφή και ταυτοποίησή τους από τότε ως και σήμερα και αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

– Στο αμέσως επόμενο διάστημα (δύο εβδομάδων) κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση που αποσαφηνίζει ότι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν μεταβιβάζονται στο υπερταμείο και εξασφαλίζει στο διηνεκές την πολιτιστική κληρονομιά από προσπάθειες ιδιωτικοποίησης όπως εκείνη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου τα έτη 2013-2014.

Η προσπάθεια ανακίνησης ενός ανύπαρκτου θέματος, που άπτεται της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καταλαβαίνουμε ότι εντάσσεται στην απέλπιδα προσπάθεια αντιπολιτευόμενων κύκλων να αυτοανακηρυχθούν «εθνικοί σωτήρες», ποντάροντας για μια ακόμη φορά σε φήμες, στη θολή πληροφόρηση και στην δεδομένη πατριωτική ευαισθησία των πολιτών.

Ελπίζουμε όταν θα έρθει η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή να την υπερψηφίσουν και να μην κρυφτούν για άλλη μια φορά πίσω από ευφάνταστες  ερμηνείες και «κομματικές γραμμές».

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ